„Catedrala Prostirii Neamului Românesc“, marcată pe Google Maps / Reacția Patriarhiei Române (FOTO)

„Catedrala Prostirii Neamului Românesc“, marcată pe Google Maps / Reacția Patriarhiei Române (FOTO)
Captură Google Maps

„Catedrala Prostirii Neamului Românesc” este un nou obiectiv marcat pe Google Maps, nu se știe de cine, chiar lângă Catedrala Mântuirii Neamului. Descoperirea a fost făcută de deputatul Daniel Gheorghe, care a catalogat mesajul drept „ofensator la adresa întregii comunităţi ortodoxe româneşti”. Și Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a avut o reacție.

„Catedrala Prostirii Neamului Românesc“, pe Google Maps

Parlamentarul Daniel Gheorghe a postat un mesaj foarte dur pe Facebook, după ce a descoperit că cineva a inserat obiectivul „Catedrala Prostirii Neamului Românesc“ pe Google Maps, chiar lângă Catedrala Mântuirii Neamului și aproape de Palatul Parlamentului.

„Cineva a intervenit în cel mai stupid mod posibil pe harta google cu un mesaj ofensator la adresa întregii comunităţi ortodoxe româneşti. Este primul pas în violenţa simbolică la care Biserica Neamului Românesc este tot mai expusă de către noii extremişti!”, a scris, printre altele, deputatul Daniel Gheorghe, pe Facebook.

Reacția Patriarhiei Române, exprimată de Vasile Bănescu

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a catalogat această atitudine drept expresia unei „patologii spirituale”, pe care o vede „grefată pe fondul minat deja de grave carențe intelectuale, de incultură crasă și de desprinderea asumat progresivă de realitatea istorică și imediată”.

„Toți acești mici și ridicoli autoimprovizați dumnezei de carton ideologic sunt suicidar animați de principiul distrugerii ordinii morale personale și publice țesute și hrănite de creștinism. Hristofobia unor oameni care ajung să comită gestul de a modifica hoțește pe Google Maps numele unui edificiu pe care Biserica Ortodoxă cu sprijinul firesc al Statului Român îl ridică in memoria tuturor eroilor din istoria acestei țări creștine, indică o periculoasă patologie morală care face deja foarte mult rău Europei și lumii civilizate de creștinism de-a lungul a două milenii”, a precizat Vasile Bănescu, potrivit basilica.ro.

Catedrala Mântuirii Neamului, poate singurul proiect al românilor de Centenar

Catedrala Mânturii Neamului, încă neterminată, a fost sfințită pe 25 noiembrie 2018 – an în care România a sărbătorit Centenarul Marii Uniri. Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) a confirmat la acea vreme, pentru Recorder, că nu a dat aviz, acțiunea fiind în afara legii.

Slujba de sfinţere a fost oficiată de Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi de către Partriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului, alături de un sobor de preoţi.

La eveniment au participat numeroase figuri publice, inclusiv politicieni. Pe timpul slujbei, numai aceștia au stat în catedrală. Miile de români care au vrut să asiste au văzut totul de afară, pe niște uriașe ecrane. După ce slujba s-a terminat, oamenilor li s-a dat voie să intre, organizat și pe grupuri, pentru a vedea cum arată catedrala în interior. Lucrurile au scăpat, însă, de sub control. Oamenii au început să se certe și să se îmbrâncească atunci când și-au dat seama că s-ar putea să nu mai apuce să vadă și ei. În unele momente, forțele de ordine au părut depășite de situație. În cele din urmă, toți au apucat să vadă interiorul bisericii și au plecat mulțumiți.

În luna mai a anului trecut, la Catedrala Mântuirii Neamului a ajuns, pentru puțin timp, și Papa Francisc. Suveranul Pontif a fost primit de mai multe fețe bisericești, dar și de… politicieni.

O investigație safielumina.ro din 22 noiembrie 2018, semnată de jurnaliștii Vlad Stoicescu și Ovidiu Vanghele, a arătat că suma totală acordată de statul român, în perioada 2008 – 2018, Bisericii Ortodoxe pentru construirea catedralei a sărit de 121 de milioane de euro. Asta deși, la începutul proiectului, BOR a cerut doar un teren, precizând că va acoperi toate cheltuielile din buzunarul propriu.

Lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului au început în februarie 2011.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`