Câte tipuri de bolnavi asimptomatici de COVID-19 există. Un medic italian de top face lumină, după controversa stârnită de OMS privind transmiterea infecției cu coronavirus

Câte tipuri de bolnavi asimptomatici de COVID-19 există. Un medic italian de top face lumină, după controversa stârnită de OMS privind transmiterea infecției cu coronavirus
Foto: Hepta - Zuma Press / Lorenzo Carnero

Matteo Bassetti, medic de top specializat în boli infecțioase din Italia, a criticat Organizația Mondială a Sănătății (OMS), după poziția potrivit căreia ar fi mai puțin probabil ca bolnavii asimptomatici de COVID-19 să răspândească infecția cu SARS-CoV-2 decât persoanele care au prezentat simptome.

Un medic italian de top face lumină, după controversa stârnită de OMS privind transmiterea infecției cu coronavirus

„Cred că OMS ar trebui să fie ceva mai precaută atunci când dă anumite știri. De la o instituție internațională atât de importantă este de așteptat ca în momentul în care se pronunță, să o facă în baza unor dovezi științifice foarte clare”, a scris Matteo Bassetti, pe pagina sa de Facebook.

Medicul a explicat că o parte din restricțiile de carantină, care au cuprins mai toată lumea civilizată, au fost implementate tocmai din cauza pericolului reprezentat de pacienții asimptomatici, ce ar fi putut să răspândească boala fără să știe că au fost la rândul lor infectați. El a subliniat că „persoanele asimptomatice nu sunt toate la fel”, „cu cât încărcătura virală este mai mică, cu atât sunt mai mici șansele de infecție” cu noul coronavirus.

Câte timpuri de bolnavi asimptomatici de COVID-19 există

Matteo Bassetti a enumerat patru categorii de persoane asimptomatice: purtătorii sănătoși de virus, care ar trebui să aibă o încărcătură virală scăzută și care, prin urmare, ar trebui să aibă o probabilitate scăzută de a infecta pe altcineva; cei care dezvoltă simptome după câteva zile, cu o mai mare sarcină virală; cei cu simtpomatologie ușoară, ce ar putea trece neobservată; cei care au fost declarați vindecați și care, ulterior, au fost din nou testați pozitiv.

„Prin urmare, trebuie măsurată cantitatea de virus prezentă pe tampon sau pe alt material testat, dar și un număr de date. Deci nu numai dacă o persoană este pozitivă sau negativă, ci și cât de mult virus este prezent. Apoi, faceți un examen calitativ și cantitativ. Numai așa am putea stabili pragul peste care suntem contagioși sau nu.

Declarația medicului italian vine în contextul în care o expertă de top din OMS declarase că pacienții asimpatomatici transmit „foarte rar” noul coronavirus. În cele din urmă,Dr. Maria van Kerkhove și-a retras comentariul.

Experta a explicat că afirmația sa se bazase doar pe două sau trei studii, precum și că a fost o „neînțelegere”, potrivitThe New York Times.„Doar răspundeam la o întrebare, nu exprimam o politică aOMSsau ceva de genul”, susține ea.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`