Cătălin Drulă: Vrem să aducem calea ferată care acum e în paragină la standardul ei constructiv. Să facem din nou de la București la Craiova cu trenul, nu 3 ore și 20 de minute, ca acum, ci 2 ore, cum făceam în 1985 (VIDEO)

Cătălin Drulă: Vrem să aducem calea ferată care acum e în paragină la standardul ei constructiv. Să facem din nou de la București la Craiova cu trenul, nu 3 ore și 20 de minute, ca acum, ci 2 ore, cum făceam în 1985 (VIDEO)

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, spune că fonduri din Programul Național de Redresare și Reziliență ar putea fi folosite pentru reînnoirea căii ferate. Practic, potrivit ministrului, ținta este „să facem din nou de la București la Craiova cu trenul, nu 3 ore și 20 de minute, ca în prezent, ci 2 ore, cum făceam în 1985”.

Cătălin Drulă, despre PNRR:Încercăm să prindem o sumă mare reînnoirea căii ferate

”Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), așa cum e gândit de Comisia Europeană, este un plan de investiții care trebuie să susțină reforme. La noi a întregi rețeaua de transport e o reformă în sine pentru că are consecințe în economie, consecințe sociale și am reușit să argumentăm asta și către Bruxelles. Sunt nevoi diferite în vestul și estul Europei. Încercăm să prindem o sumă mare pentru reînnoirea căii ferate. Asta înseamnă că nu vorbim despre acele proiecte de construcție nouă, ci să aducem calea ferată care acum e în paragină la standardul ei constructiv, să facem din nou de la București la Craiova cu trenul, nu 3 ore și 20 de minute, ca în prezent, ci 2 ore, cum făceam în 1985. Poate pătrea puțin, ca țintă, dar eu cred că e esențial să ajungem la niște timpi decenți de parcurs, la un confort, ca să readucem călătorii pe calea ferată”, a spus ministrul Transporturilor.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Drulă:În momentul în care ajungi să faci 10 ore cu trenul până la Timișoara, nu mai marge nimeni cu trenul

Întrebat cum se face că ținta este revenirea la o viteză din anii 80 în condițiile în care echipamentele s-au schimbat, trenurile s-au schimbat, în general, ministrul Transporturilor a răspuns: ”E simplu, și în același timp, foarte trist. Căile ferate și drumurile au nevoie constantă de întreținere, după ce le construiești, trebuie să continui să bagi bani în ele, nu stau pur și simplu. Pe calea ferată, toate aceste operațiuni de înlocuire de șine, de traverse, de refacerea aclui trasament din piatră spartă, toate aceste operațiuni tehnice sunt scadente, sunt operațiuni care nu s-au executat, în unele cazuri, cu zecile de ani, ceea ce a dus la restricții de viteză și, practic, vrem nu să ne întoarcem în anii 80, vrem să ne întoarcem la viteza constructivă a acestor căi ferate, ca un prim pas, înainte să visăm spre altceva. În momentul în care ajungi să faci 10 ore cu trenul până la Timișoara, nu mai marge nimeni cu trenul. Căile ferate nu au fost construite la un standard foarte slab. De exemplu, pe București-Craiova sunt sectoare de 140 km/h prin construcție, numai că acum, vitezele sunt, pe anumite sectoare, de 5 km/h, de 30 km/h, sunt sute de restricții de viteză pe întreaga rețea, e o problemă și de confort și, la un moment dat, devine și o problemă de siguranță”.

Ministrul Cătălin Drulă a mai spus că pentru ca România să treacă de la ”zona asta jalnică la o zonă normală” din punctul de vedere al stării căilor ferate este nevoie de o injecție de capital, iar ultimii ani a existat o subfinanțare în ceea ce privește acest segment al transporturilor.

„Bugetul României din ultimii ani a fost, în general, în aceleași linii mari, cu o subfinanțare pentru calea ferată. Anul acesta am reușit să creștem la 1,4 miliarde de lei, anul trecut au fost 1,2 miliarde pe partea de întreținere a infrastructurii feroviare, dar ca să facem acel salt, să ne ducem din zona asta jalnică la o zonă normală, avem nevoie de o injecție de capital și aici eu cred că PNRR chiar ar putea să facă diferența și să reparăm aceste magistraale spre Moldova, spre Oltenia, în centrul Transilvaniei. Sunt zone întregi și magistrale ăntregi pe care se circulă absolut dezastruos”, a mai spus Cătălin Drulă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`