Cu mască, fără mască: Care este gradul de EFICIENŢĂ al fiecărui tip de mască şi de ce este VITAL să te protejezi pe tine şi cei din jur (VIDEO)

Cu mască, fără mască: Care este gradul de EFICIENŢĂ al fiecărui tip de mască şi de ce este VITAL să te protejezi pe tine şi cei din jur (VIDEO)
Foto: pixabay.com

Dacă în ţările asiatice, în această perioadă, nu iese nimeni fără mască pe stradă, în Europa şi America procentul celor care îşi protejează nasul şi gura este îngrijorător de mic.

Motivul este nu numai lipsa măştilor de pe piaţă, dar şi recomandarea unor cadre medicale care susţin teoria imunizării rapide a populaţiei. Desigur, un alt motiv este ignoranţa şi inconştienţa.

De ce este vital să ne protejăm nasul şi gura? Pentru că fix în aceste arii cu ţesut mucos (gură-nas-ochi) avem receptori care favotizează lipirea coronavirusului. De aici şi până la căile respiratorii nu e decât un pas, care poate fi evitat prin măsuri de prevenţie.

O mască, indiferent de calitatea ei, reduce semnificativ şansele de infectare. Masca şi distanţa socială contribuie la încetinirea ritmului de îmbolnăvire şi reducerea curbei de risc (acel moment când supraaglomerarea spitalelor va face imposibil ca toţi să fie trataţi).

Aşadar ce face o mască?

Creează o barieră pentru ca temutul coronavirus (măricel pentru specia lui) să nu pătrundă în organism.
Creează o barieră pentru ca tu să nu îi infectezi pe cei din jur.

Chiar şi atunci când nu strănutăm sau tuşim, prin simplu fapt că vorbim, respirăm ori căscăm gura, lansăm picături de salivă în jur.

Acestea pot ajunge la alte persoane sau pe suprafeţe cu care vor intra în contact alţii, şi lanţul de infectare e asigurat.

După cum se poate vedea în imagine, în funcţie de mărimea particulelor şi viteza lor, suprafaţa din jur este infestată.

În cazul particulelor minuscule, la graniţa aerosolilor, este favaorizată transmiterea prin aer (în spaţiile închise).

Picăturile mari, rezultate în urma tusei (viteză – 10 m/s) ori strănutului (viteză-50 m/s) pot ajunge şi la o distanţă de 6 metri. În acest caz distanţa socilă de 1,5 metri nu e suficientă pentru protecţie, dacă nu purtăm şi măşti.

Măştile oferă o protecţie diferită în funcţie de gradul lor de sofisticare. Dacă cele de tipul N95 filtrează 99% din impurităţi, măştile chirugicale scad protecţia până la 25% la inhalare şi 50% la emiterea de particule infestate în mediu, explică site-ul medium.com.

Măştile din pânză oferă o protecţie de 33% la inhalare şi 90% la emitere, după cum se poate vedea în imaginea de mai jos.

Măsurătorile au fost realizate cu un aparat care ănregistrează particulele din aer cu mărimi între 0.02 şi 1 micron, după 3 ore de purtare şi fără activitate fizică.

VEZI AICI DETALII DESPRE PROCEDURA DE MĂSURARE

Cu mască, fără mască: Care este gradul de EFICIENŢĂ al fiecărui tip de mască şi de ce este VITAL să te protejezi pe tine şi cei din jur

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`