Constantin Ionescu, directorul general al INFP, a explicat într-o intervenție televizată ce spun statisticile despre perspectiva unui cutremur cu magnitudinea 5 pe scara Richter care va avea loc în România.
„Statistica, uneori, nu dă date aşa, dar aceste cutremure de 5 au apărut cam la doi ani, doi ani şi ceva, trei, dar nu poţi să ştii ziua, ora şi mărimea cutremurului. Asta este o necunoscută. Ştii că se va produce în zona Vrancea, ceea ce este un noroc pentru noi că ştim unde va avea loc şi avem un sistem de alertare seismică cu 25 de secunde înainte, cu ajutorul căruia ne putem aduce contribuţia pentru reducerea efectelor cutremurelor”, a spus Costantin Ionescu, director general INFP, în emisiunea „Punctul de Întâlnire”, de la Antena 3.
Amintim că uncutremurputernica lovitRomânia în dimineața zilei de 25 aprilie. Seismul cu magnitudinea de 5 s-a produs la ora01:04, în zona seismică Vrancea, Galați, la adâncimea de 22 de km.
Mișcarea pământului s-a resimțit la67km NV de Galati, 80km NV de Braila, 86km SE de Bacau, 141km S de Iasi, 147km E de Brasov, 154km NE de Ploiesti, 163km SV de Chisinau, 194km NE de Bucuresti, 197km SV de Tiraspol, 211km NV de Constanta.
În aceeași noapte un alt seism s-a produs pe teritoriul țării noastre, de această dată cu o magnitudine mult mai mică.Cutremurul a avut loc la ora03:07, în zona Crișana Bihor, și a avut magnitudinea de 2, 7, la o adâncime de 5 km.
Cel mai puterniccutremurdin 2020 a avut loc în dimineața zilei de 31 ianuarie și a avut magnitudinea de 5,2grade pe scara Richter, tot înzona Vranceaînjudetul Vrancea, la adancimea de 120km.Iniţial acesta a fost anunţat ca uncutremurde 5,4, iar ulterior a fost revizuit la 5,2 şi apoi la 5,3. A patra oară, INFP a stabilit că magnitudinea a fost de 5,2.