Când începe și cine intră în cea de-a doua etapă a campaniei naționale. Valeriu Gheorghiță: Toate persoanele vor avea acces la vaccinare

Când începe și cine intră în cea de-a doua etapă a campaniei naționale. Valeriu Gheorghiță: Toate persoanele vor avea acces la vaccinare
foto: Hepta.ro / Abaca Press / Moritz Thibaud/ABACA

Medicul Valeriu Gheorghiță a explicat cine intră în cea de-a doua etapă de vaccinare anti-COVID. Pe lângă angajații din sectoarele esențiale, în această etapă se vor vaccina și persoanele care suferă de boli cronice.

Persoanele cu boli cronice, vaccinate în cea de-a doua etapă

În cazul lor, medicul Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a precizat faptul că programarea persoanelor cu boli cronice se va face prin intermediul medicului de familie, acesta fiind cel care știe cel mai bine istoricul pacientului.

„Aceste categorii de boli cronice expun persoana la un risc de a dezvolta o formă de boală mai gravă. Ar trebui să ia legătură cu medicul de familie pentru informare și programare(…)Programarea în sistemul informatic se va face la persoanele cu boli cronice prin intermediul medicului de familie, care cunoaște istoricul medical al pacientului. În cazul în care persoana respectivă nu are medic de familie se poate programa prin call center sau se poate programa prin intermediul Direcțiilor de Asistență Socială sau prin aparținători.Aparținătorii asigură și transportul bunicului sau părintelui și atunci e firesc să existe această posibilitate de programare”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Cine intră în categoria persoanelor care deservesc activități esențiale

Medicul Valeriu Gheorghiță a explicat și ce angajați intră în categoria persoanelor care deservesc activități esențiale, ei urmând să fie vaccinați tot în cea de-a doua etapă a campaniei naționale.

Din categoria persoanelor care deservesc activități esențiale fac parte personalul din domeniul Apărării, ordine publică, siguranță națională, autoritate judecătorească, personalul din sectorul economic vital cum ar fi procesare, distribuție alimente, pâine, lactate legume, apă, centrale electrice (transport și distribuție) , medicamente și materiale sanitare, transport de persoane și mărfuri, personalul din învățământ, Poștal și curierat, salubritate și deșeuri, personalul din înaltele instituții ale statului (Parlament, președinție), culte religioase (…) personalul din domeniul telecomunicațiilor, radio, televiizune națională chiar personalul din mass-media care desfășoară activități cu risc crescu de expunere la infecția cu SARS-CoV-2”, a explicat Valeriu Gheorghiță la Digi 24.

Mai mult decât atât, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID dă asigurări că toate persoanele care doresc se vor putea imuniza împotriva noului coronavirus.

Toate persoanele vor avea acces la vaccinare. Este doar o etapizare, care este impusă de un risc și de un calendar de livrare a dozelor de vaccin și este important așa cum am început cu personalul medical, în următoarea etapă să protejăm personalul vulnerabil și cel la risc”, a mai declarat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie