Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, sâmbătă dimineață, că 1.031 de cadre medicale din România sunt infectate cu coronavirus, conform raportărilor primite din teritoriu de Institutul Național de Sănătate Publică. Cu 462 de cazuri, Suceava este cel mai afectat județ al țării, în timp ce Capitala a confirmat și ea 149. Per total, potrivit celui mai recent bilanț – cel de sâmbătă, la nivel național 8.418de persoane au fost diagnosticate cuCOVID-19, dintre care 248 se află în secțiile de terapie intensivă din țară, în timp ce numărul deceselor a urcat, sâmbătă, la 417.
Situația pe județe a cadrelor medicale infectate cu coronavirus arată în felul următor:
Suceava total 462
București total 149
Vrancea total 67
Arad total 53
Hunedoara total 37
Galați total 35
Timiș total 31
Brașov total 27
Alba total 18
Mureș total 17
Cluj total 15
Giurgiu total 15
Teleorman total 15
Iași total 13
Bacău total 11
Sibiu total 11
Covasna total 9
Botoșani total 9
Neamț total 8
Bistrița-Năsăud total 5
Vâlcea total 3
Mehedinți total 3
Dâmbovița total 3
Constanța total 2
Ilfov total 2
Bihor total 2
Satu Mare total 2
Brăila total 1
Caraș-Severin total 1
Dolj total 1
Harghita total 1
Ialomița total 1
Prahova total 1
Tulcea total 1
Situația din România în ansamblu l-a determinat pe președintele Klaus Iohannis să prelungească, marți, starea de urgență de pe întreg teritoriul țării cu încă 30 de zile. Tot atunci, șeful statului a subliniat că nu este momentul pentru relaxarea restricțiilor, deși anumiți politicieni au cerut acest lucru cu „inconștiență”.
Dragi români, pericolul nu a trecut, iar o relaxare a restricțiilor în perioada următoare, cum văd că cer cu inconștiență unii politicieni, ar duce la o creștere vertiginoasă de noi cazuri de infectare, suprapopularea spitalelor și o presiune uriașă pe sistemul nostru sanitar.Stați acasă pentru a nu ajunge pe un pat de spital! Stați acasă pentru a ne putea recăpăta viața cât mai repede, altfel vom avea un val de îmbolnăviri și de decese foarte mare. Ar însemna că toate eforturile, toate sacrificiile pe care le-am făcut până acum ar fi fost în van.Nu putem permite niciun pas înapoi în contextul în care avem de-a face cu o răspândire intracomunitară, deocamdată limitată, dar foarte periculoasă.Ca atare, se impune prelungirea stării de urgență, ceea ce înseamnă menținerea aplicării măsurilor deja adoptate, precum și noi reglementări, care să permită autorităților publice să intervină decisiv și cu mijloace adecvate pentru gestionarea crizei. Pe perioada acestei stări excepționale sunt necesare prevederi care să faciliteze funcționarea neîntreruptă a administrației publice, a justiției și a altor servicii publice, a unor infrastructuri care asigură servicii esențiale pentru populație, stat și operatorii economici.