Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că, în ultimele 24 de ore, 3.920 de persoane au fost depistate pozitiv cu coronavirus, iar 60 dintre pacienții COVID-19 au decedat. Tot în ultimele 24 de ore, 565 oameni au fost reconfirmați cu SARS-CoV-2 în urma retestărilor. Astfel, bilanțul epidemiei în România a ajuns la 180.388 de îmbolnăviri și 5.872 de victime.
Rata infectării cu coronavirus în București a sărit de 3 la mia de locuitori, fapt ce înseamnă că restaurantele, cinematografele și sălile de spectacol s-ar putea închide. De asemenea, Ministerul Educației poate decide intrarea tuturor școlilor din Capitală în scenariul roșu.
VIneri seară, secretarul de stat Raed Arafat susținea că Bucureștiul sigur va depăși indicele de 3.Asta înseamnă că restaurantele, cinematografele și teatrele vor fi închise, iar masca de protecție va deveni obligatorie în absolut toate spațiile deschise.
„Clar vom ajunge la incidele 3 în Capitală. Se vor aplica toate regulile din Hotărârea de Guvern: restaurantele, teatrele și cinematografele vor fi închise, masca de protecție va deveni obligatorie în toate spaţiile publice, deci nu mai există diferenţiere între spaţiul aglomerat şi spaţiul neaglomerat”,a declaratRaed Arafat, pentru Digi24.
După ce Bucureștiul va depăși indicele 3, este posibilă și trecerea tuturor unităților de învățământ în scenariul roșu, adică de predare exclusiv online:„E posibil să se ia acest lucru în considerare, dar rămâne să fie discutat cu Ministerul Sănătăţii, cu Ministerul Educaţiei”.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a insistat din nou pe respectarea regulilor de prevenție:„Sperăm ca populaţia să înţeleagă şi să respecte pentru că sistemele sanitare au limitele lor, nu doar în România”.
Raed Arafata mai precizat că efectele restricțiilor se vor vedea în o săptămână – două.
La rândul său,Prefectul CapitaleiGheorghe Cojanu a declarat, marți, că, după ce rata depășește 3 la mia de locuitori, vor mai aștepta trei zile înainte de a lua măsuri.
„Dacă vom constata că creșterea durează trei zile la rând după ce se depășește rata de incidență 3, atunci vom lua o hotărâre și în cadrul Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență, la recomandarea DSP-ului. Populația reală nu mai este 2.153.000, e undeva la 2.500.000 și atunci nu putem la 3.01 să închidem școlile. Plus că așteptăm un palier de trei zile ca să vedem că cifra crește și atunci, bineînțeles că în a treia zi vom da o hotărâre de Consiliu”, a explicat Gheorghe Cojanu, pe 13 octombrie.
Sâmbătă,Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a revenit cu noi explicații despre modul în care se întocmește bilanțul zilnic al epidemiei de coronavirus în România, asta după nelămuririle și controversele apărute mai ales în ceea ce privește felul în care se calculează incidența cazurilor de COVID-19 în fiecare județ.
„Sunt 2 referințe diferite (cazurile raportate ca fiind pozitive până la data transmiterii buletinului / cazurile înregistrate ca fiind pozitive în funcție de data prelucrării testului, cele în funcție de care se calculează rata de incidență). Metodologia DSP se raportează la cea de-a doua referință, adică la cazurile pozitivate de la momentul înregistrării în aplicație, din care se scad cazurile înregistrate în focare, și se raportează la populația înregistrată conform Direcției pentru Evidența Persoanelor”, a explicat Grupul de Comunicare Strategică, într-un comunicat.