Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis să o condamne pe Alina Bica, fostă şefă a DIICOT, la 4 ani de închisoare cu executare. Sentinţa este definitivă. Decizia este în dată în dosarul în care este implicat şi fostul ministru PDL Adriean Videanu, dar acesta a fost achitat.
În schimb, Alina Bica a fost achitată în dosarul de luare de mită în care era implicat şi afaceristul Horia Simu. În acest dosar, Şerban Pop, fost şef al ANAF,a fost condamnat la 5 ani de închisoare. Afaceristul Horia Simu a primit 4 ani cu executare.
În dosarul în care a fost condamnată, cunoscut sub numele „Bica 2”, fosta şefă a DIICOT este acuzată de procurorii DNA de favorizarea fostului ministru al Economiei Adriean Videanu, în dosarul Romgaz-Interagro, şi a omului de afaceri Ovidiu Tender în dosarul Rafo-Carom, precum şi de abuz în serviciu.
În rechizitoriu, procurorii susţin că în 24 septembrie 2013, într-un dosar instrumentat de către DIICOT – Structura Centrală, procurorul de caz a dispus luarea măsurilor asigurătorii prin instituirea unui sechestru asupra unui număr de 80 acţiuni, deţinute la o firmă de către Adriean Videanu.
„La data de 25 februarie 2014, pentru a-l favoriza pe Videanu Adriean, inculpata Bica Alina Mihaela, în calitate de procuror şef al DIICOT, a dispus printr-o ordonanţă, cu încălcarea prevederilor legale de competenţă (…) admiterea solicitării inculpatului Videanu Adriean şi a ridicat sechestrul asigurator”, mai arată anchetatorii.
Procurorii susţin că, la cererea de ridicare a ridicare a sechestrului, Adriean Videanu ar fi depus înscrisuri din care ar fi rezultat, în mod fals, că nu mai deţinea acţiunile respective din august 2012.
În dosarul privind luarea de mită, Alina Bica primise în primă instanţă o condamnare de 3 ani şi 6 luni de închisoare. Aceasta a fost respinsă acum de judecători, care au schimbat şi încadrarea judiciară.
Alina Bica este judecată şi într-un al treilea dosar, privind despăgubirea frauduloasă a omului de afaceri Gheorghe Stelian de către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP). În acest caz, instanţa supremă ar putea pronunţa sentinţa în 29 iunie. Decizia nu va fi definitivă.