Beny Steinmetz și alți doi israelieni pe numele cărora a fost emis mandat de arestare în lipsă vor să dea declarații la DNA, dar solicită garanții că nu vor fi arestați

Beny Steinmetz și alți doi israelieni pe numele cărora a fost emis mandat de arestare în lipsă vor să dea declarații la DNA, dar solicită garanții că nu vor fi arestați
Foto: theguardian.com

Detalii inedite apar în motivarea Curţii de Apel Braşov care a decis emiterea unui mandat de arestare preventivă în lipsă a miliardarului Benjamin „Beny" Steinmetz, şi a altor doi consultanţi din Israel.

Avocaţii acestora au spus la DNA că israelieni vor să dea declaraţii la DNA Braşov, dar au cerut garanţii că nu vor fi arestaţi.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va discuta pe 29 martie, contestaţia făcută de miliadarul Benjamin Steinmetz, consultantul politic Tal Silberstein şi Shimon Shevez- fost şef de cabinet al lui Yizhac Rabi împotriva mandatului de arestare preventivă emis în lipsă pe numele lor de Curtea de Apel Braşov.

Jurnalistii de la Adevarul prezintă care sunt motivele pentru care Curtea de Apel Braşov a decis luat decizia in cazurile lui Steinmetz, Silberstein şi Shevez.

"În cauză există probe sau indicii temeinice din care rezultă presupunerea rezonabilă că inculpaţii Tal Silberstein, Shimon Shevez şi Benyamin Steinmetz au săvârşit infracţiunile descrise în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale, fiind îndeplinită condiţia prevăzută de art. 223 alin. 1 teza I şi alin. 2 teza I Cod procedură penală, pentru luarea măsurii arestării preventive, existând probe sau indicii temeinice că au săvârşit infracţiuni de corupţie, de spălarea banilor, infracţiuni pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 5 ani sau mai mare", arată Curtea de Apel Braşov.

Curtea de Apel Braşov mai arată că există probe potrivit cărora Steinmetz, Shevez şi Silberstein s-au ascuns în scopul de a se sustrage de la urmărirea penală sau de la judecată ori au făcut pregătiri de orice natură pentru astfel de acte.

Tot in motivare se mai precizeza ca nu în ultimul rând, judecătorul de drepturi şi libertăţi constată că măsura arestării preventive este proporţională cu gravitatea acuzaţiilor aduse celor trei inculpaţi, fiind vorba despre infracţiuni de corupţie şi spălare a banilor, de constituire de grup infracţional organizat în scopul obţinerii unor importante avantaje de natură financiară în detrimentul statului român, prin angrenarea unui număr mare de persoane, prin coruperea funcţionarilor de la nivelul instituţiilor publice şi prin avansarea unor importante sume de bani.

Ancheta DNA in cazul miliardarului Steinmetz este în dosarul în care prinţul Paul Lambrino şi Remus Truică sunt cercetaţi în arest la domiciliu. Magnatul israelian Benjamin Steinmetz este inculpat în dosarul uriaş al retrocedărilor ilegale.Omul de afaceri are o avere estimată la 3,5 miliarde de dolari,iar prejudiciul adus staului în acest caz se ridică la peste 135 de milioane de euro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`