Beatrice Mahler: Avem mai puține internări și mai puține cazuri severe. E o nevoie acută pentru a primi pacienții cu boli cronice în spitale / Infecția SARS-CoV-2 are un impact important și asupra vaselor (VIDEO)

Beatrice Mahler: Avem mai puține internări și mai puține cazuri severe. E o nevoie acută pentru a primi pacienții cu boli cronice în spitale / Infecția SARS-CoV-2 are un impact important și asupra vaselor (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, a explicat că bilanțul internărilor și cazurilor severe de COVID-19 a scăzut, ceea ce îi face pe medici să se gândească la o reorganizare a activității. „De mult timp așteptăm deschiderea cel puțin parțială a unui număr de paturi pentru pacienții cu boli cronice”, a spus ea, marți seară, pe B1 TV, la „Bună, România!” cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Dr. Beatrice Mahler, despre evoluția epidemiei de COVID-19 și impactul infecției cu SARS-CoV-2 asupra vaselor

„Dacă e să vă spun ce se vede în spitale, cu siguranță lucrurile merg într-o direcție bună. Avem mai puține cazuri internate, avem cazuri mai puțin severe și acesta e un lucru un bun, un lucru care ne face să ne gândim la o reorganizare a activității, pentru că, de fapt, de mult timp așteptăm deschiderea cel puțin parțială a unui număr de paturi pentru pacienții cu boli cronice. E o nevoie acută pentru a primi acești pacienți în spitale”, a declarat Beatrice Mahler.

Ea a vorbit și despre un studiu publicat recent în revista Circulation Research, care a fost realizat de Universitatea din San Diego și care ridică ipoteza potrivit căreia, în realitate, COVID-19 nu ar fi o afecțiune respiratorie, ci mai degrabă una vasculară.

Întrebată dacă o astfel de informație e menită să schimbe total datele problemei și să anuleze bună parte din ceea ce foloseam pentru a combate acest virus la nivelul spitalelor românești, managerul Institutului „Marius Nasta” a explicat: „Cu siguranță, nu. Este o informație care vine să completeze ceea ce știam deja de ceva timp, pentru că de anul trecut, din vară, s-a ridicat problema afectării vasculare în infecția SARS-CoV-2. Lucrurile nu s-au schimbat foarte mult dacă vorbim de mecanisme, pentru că virusul intră în organism, declanșează o inflamație puternică. Ca o primă etapă, inflamația impactează plămânul, cu adevărat, pentru că apare insuficiența respiratorie, dar știm cu toții că un impact important îl are infecția SARS-CoV-2 și asupra vaselor dacă privim din perspectiva riscurilor pe care le are pacientul”.

„Pentru că una dintre complicațiile cele mai grave pe care le are pacientul este coagularea sângelui fie în vasele plâmânului și dă trombembolism pulmonar, fie în vasele creierului și dă accident vascular cerebral, fie în coronare, în vasele inimii, și apare infarctul, sau în vasele membrelor, pentru că am avut extrem de mulți pacienți, mai ales în valul 3, la care sângele s-a coagulat în arterele care irigă membrele superioare sau inferioare și au avut indicație de amputație. Este o boală, într-adevăr, inflamatorie, pentru că vasele de sânge sunt activate, se inflamează de la această inflamație indusă de virus și un vas inflamat, practic, creează condițiile de declanșare a coagulării. Pentru că procesul de coagulare depinde de un echilibru extrem de fragil, care se realizează pornind de la suprafața intactă a vasului de sânge”, a mai spus medicul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`