România, sub cod galben și portocaliu de vreme instabilă. Meteorologii au emis în urmă cu puțin timp trei avertizări nowcasting, valabile azi, 7 iulie, începând cu ora 12:00, până la ora 22:00.
Este vorba despre un cod galben de instabilitate atmosferică valabil în regiunileîn zonele montane, în Transilvania, Muntenia și Dobrogea. În aceste regiuni, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată și se va manifesta prinaverse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40 l/mp, anunță ANM.
Un cod portocaliu de instabilitate atmosferică a fost emis de meteorologi pentru sudul și estul Transilvaniei, în zona Carpaților de Curbură, local în Muntenia, precum și în cea mai mare parte a Dobrogei. Aici meteorologii anunță „intervale cu vijelii (viteze de 80…90 km/h), averse torențiale, frecvente descărcări electrice și grindină.Cantitățile de apă vor depăși 35…40 l/mp și pe arii restrânse 50…70 l/mp”.
Mai mult decât atât, vântul va sufla puternic azi pe teritoriul României, iar cei la ANM au emis și un cod galben de intensificări susținute ale vântuluinord-vestul Transilvaniei, în vestul și sud-vestul Olteniei și în cea mai mare parte a Moldovei. Rafalele vântului în aceste regiuni vor atinge viteza de până la 55 – 75 de km / h.
Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, menţionează ANM.
Meteorologii au emis și prognoza pentru întreaga lună iulie a lui 2020. Potrivit acestora, luna lui cuptor va aduce în România vreme caniculară și temperaturi ridicate în cea mai mare parte a teritoriului.
Mercurul din termometre va ajunge până la 34 de grade Celsius, minimele din timpul zile fiind cuprinse între 29 și 30 de grade Celsius.Pentru săptămâna 06.07.2020 – 13.07.2020, temperaturile medii ale aerului vor fi ușor mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă în regiunile vestice, dar și ușor mai ridicate în sud-est. În rest valorile termice vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.
Totodată, pe întreaga durată a lunii iulie, în România vor exista și precipitații, cu caracter torențial, însoțite de grindină și descărcări electrice. „Cu siguranţă vom vorbi şi de indicele de disconfort termic accentuat, pentru că valorile de temperaturi în creştere, asociate şi cu umezeală sporită în atmosferă, generează atingerea şi depăşirea acelor 80 de unităţi de care tot vorbim atunci când încep primele zile de caniculă în ţară.Nu trebuie să neglijăm nici acele furtuni de vară, pentru că în condiţiile în care vom avea temperaturi în creştere de la o zi la alta şi coroborate cu acest raport de umezeală sporit este posibil să vorbim mai des de furtuni, vijelii şi căderi de grindină. Chiar şi în perioada următoare! Iar dacă perioada 20-iunie – 6 iulie va fi caracterizată în general de temperaturi peste normalul climatologic al acestei săptămâni, cu cele mai ridicate abateri pozitive în partea de sud a ţării, următoarea săptămână, 6-13 iulie, în luna lui cuptor, aduce în atenţia noastră tendinţa spre excedent în cea mai mare parte a ţării din perspectiva regimului de precipitaţii, exceptând doar sud estul şi ţării. Adică vin ploi din nou, acele ploi de vară, cu toată gama de fenomene meteo specifice anotimpului în care ne aflăm”, a declarat Elena Mateescu, pentru DCnews.ro.