CORONAVIRUS | Avertisment UE: Hidroxiclorochina și clorochina pot avea ”potențiale efecte secundare letale”

CORONAVIRUS | Avertisment UE: Hidroxiclorochina și clorochina pot avea ”potențiale efecte secundare letale”

În contextul pandemiei de COVID-19, diferite medicamente și vaccinuri, aflate încă în faza de testare, sunt folosite pe pacienții infectați cu noul coronavirus, în încercarea găsirii unui leac împotriva virusului mortal.

Unul dintre tratamentele cel mai des utilzate, cu rezultate bune în general, este acela ce utilizează hidroxiclorochina(un derivat mai puțin toxic al clorochinei, medicament folosit împotriva malariei, lupusului și artritei reumatoide).

Totuși, efectele secundare descoperite recent îl pot scoate rapid de pe lista potențialelor tratamente viabile.

Avertisment al Uniunii Europene

Agenția Europeană a Medicamentului a revenit cu avertismentul împotriva folosirii clorochinei și hidroxiclorochinei pentru a trata pacienții infectați de COVID-19, făcând referire la „potențiale efecte secundare letale”, în special în cazul utilizării unor doze ridicate.

Mai exact, s-a constatat că clorochina și hidroxiclorochina cauzează aritmie cardiacă, o condiție care poate fi agravată dacă alături de aceste medicamente se mai administrează și altele, precum antibioticul azitromicină.

Clorochina este un medicament folosit pentru a trata malaria, amoebiazaextra-intestinală, artrita reumatoidă și lupusul eritematos. Mai nou, aceasta este folosită în tratarea persoanelor diagnosticate cu noul coronavirus.

În februarie, experții chinezi în domeniul sănătății au declarat că mii de pacienți aufost tratați și externați, după ce s-a constatat că medicamentul antimalarian Fosfat de clorochină a avut un efect curativ pentru persoanele care sunt testate pozitiv, iar ulterior, multe alte țări au început folosirea tratamentului pe pacienții infectați cu noul coronavirus.

Hidroxiclorichina a fost folosit pe scară largă, mai ales în Statele Unite, cea mai afectată țară de pe Glob, pentru a trata problemele respiratorii asociate cu COVID-19, mia ales după ce președintele Donald Trump a lăudat tratamentul, numindu-l un „game changer” în lupta contra noului coronavirus.

Studiile efectuate sub egida Institutului Național de Sănătate arată însă contrariul, faptul că utilizarea sa a dus la o incidență a morbidității mai ridicată în rândul pacienților pe care s-a folosit un astfel de tratament. Mai mult, s-ar fi constatat și probleme cu ficatul și rinichii, deteriorarea neuronilor și scăderea glicemiei în sânge.

Combinația dintre hidroxiclorochină și azitromicină este foarte toxică

Potrivit unui studiu realizat în Statele Unite ale Americii și publicat pe portalul medrxiv.org, combinația dintre hidroxiclorochină și azitromicină duce la creșterea riscului de afecțiuni cardiace, iar în cazul persoanelor cărora li s-au administrat aceste substanțe, rata deceselor a fost mai mare decât la cei care au primit un alt tratament.

De asemenea, medicul american Michael J. Ackerman a punctat, într-un interviu pentru NBC, pericolele la care sunt supuși pacienții: „Ce m-a deranjat cel mai tare a fost nu când politicieni susțineau că acest medicament este sigur, ci când chiar infecționiști și cardiologi făceau acest lucru. Nu există nicio scuză pentru asta”.

Și Spitalul Universitar din Nisa a întrerupt un tratament experimental ce conținea hidroxiclorochină, după ce Émile Ferrari, șeful secției de Cardiologie, a observat că, dacă aceasta este administrată împreună cu antibioticul azitromicină, așa cum se întâmplă în cazul tratamentelor pentru COVID-19, „remediul poate face mai mult rău decât boala”. O situație similară a fost raportată și în Suedia.

Hidroxiclorochina, introdusă ca tratament pentru COVID-19 și în România

Hidroxiclorochina a fost introdusă și înprotocolul de tratament folosit în România.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, la începutul lunii aprilie, că Ministerul Sănătății a primit peste un milion de doze de hidroxicolorchină, care poate fi adiministrată la peste 45.000 de persoane.

Joi, România a depășit pragul de 10.000 de cazuri de COVID-19. Mai exact, sunt10.096 de cazuri de persoane infectate cu noulcoronavirus, cu 386 mai multe decât la raportarea făcută în ziua precedentă.Bilanțul deceselor, în România, a ajuns la 527

Urmăriți B1TV.ro și pe
`