Arhiepiscopul Teodosie, iertat de procurori: „Lingurița de impărtășanie nu e penală”

Arhiepiscopul Teodosie, iertat de procurori: „Lingurița de impărtășanie nu e penală
Foto: Inquam Photos / Lavinia Cioaca

Teodosie, arhiepiscopul Tomisului a scăpat de anchetă. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța a clasat plângerea penală formulată de către Asociația pentru Libertatea de Conștiință. Arhiepiscopia Tomisului a făcut anunțul prin intermediul unui comunicat de presă intitulat „Lingurița de împărtășanie nu e penală”.

Emil Moise, reprezentantul legal al Asociației pentru Libertatea de Conștiință l-a acuzat pe arhiepiscopulTomisului și pe alți doi preoți de infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.

Teodosie, arhiepiscopul Tomisului a scăpat de anchetă. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța a clasat plângerea penală formulată de către Asociația pentru Libertatea de Conștiință. Arhiepiscopia Tomisului a făcut anunțul prin intermediul unui comunicat de presă intitulat „Lingurița de împărtășanie nu e penală”.

Fără cazuri de infectare cu COVID-19, în urma slujbei ținute de arhiepiscopul Teodosie

Potrivit cercetărilor, Parchetul a constatat că în evidența DSP Constanța nu au fost identificate cazuri de infectare cu noul coronavirus, „legate de oficierea slujbelor religioase”. De asemenea, nu au existat nici suspiciuni de infectare în rândul preoților din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului.

„Parchetul a mai constatat că infracțiunea prevăzută de Codul Penal nu a fost săvârșită de către reprezentanții Bisericii, întrucât aceștia nu au încălcat măsuri stabilite expres prin lege.

În astfel de situații, analiza juridică prevede necesitatea existenței unor măsuri de prevenire sau combatere a bolii cu caracter imperativ și nu caracter de recomandare. Prin urmare, recomandările diverselor instituții nu pot constitui baza legală pentru încălcarea unui articol din Codul Penal”, a notat Arhiepiscopia Tomisului într-un comunicat de presă.

„În consecință, Parchetul a dispus clasarea cauzei privind denunțul formulat de către Asociația Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință, prin reprezentant legal Emil Moise, pentru comiterea infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor (art. 352, alin. 1 Cod Penal), întrucât fapta nu este de naturăpenală”, a conchiscomunicatul Arhiepiscopiei.

Arhiepiscopul Tomisului a fost surprins sâmbătă, 16 mai, în timp ce îi împărtășea pe slujbași cu aceeași linguriță. Printre aceștia s-au aflat și mai mulți copii.

BOR se delimitează de Teodosie

Biserica Ortodoxă Română s-a delimitat de evenimentul petrecut în weekendul trecut.

„Opțiunea pe care a făcut-o ieri IPS Teodosie îi aparține într-un mod singular. Dincolo de autonomia eparhială care există și care este respectată, cred ca respectul comun al regulilor ar trebui să ne unească acum pe toți. E adevărat că s-au împărtășit foarte puține persoane ieri. Nu este vorba de un pericol în legătura cu împărtășirea. Acesta e un lucru clar.

Însă dincolo de asta, cred că trebuie să ne orientăm cu toții respectuos față de niște reguli pe care am decis să le respectăm împreună. Îndelunga noastra răbdare probată, în mod exemplar două luni de zile, poate fi continuată măcar încă puțin până se lămuresc niște lucruri foarte importante pentru toți creștinii ortodocși”, a declarat Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`