În timp ce numărul cazurilor de Covid-19 crește, pe piață apar tot mai multe măști de protecție neconforme. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) afirmă că peste jumătate din măştile dverificate în ultima săptămână aveau neconformităţi legate de etichetare și de modul de comercializare.
Peste 31 de milioane de măşti de protecție au fost oprite temporar de la comercializare, în ultima săptămână, iar alte peste 90.000 de măşti au fost scoase definitiv de la vânzare de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Potrivit instituției, peste jumătate din măştile de protecţie verificate aveau probleme precum lipsa înscrierii instrucţiunilor de utilizare sau a menţionării compoziţiei materialului utilizat.
Inspectorii anunță că au verificat 504 operatori economici din toată țara, în decurs de o săptămână, fiind depistate nereguli în cazul a 275.
“Au fost verificate măşti în valoare de 3,65 milioane de lei, constatându-se abateri la echipamente individuale de protecţie (EIP) în valoare de 2,1 miioane de lei, (aproximativ 58%).”, potrivit ANPC.
Astfel, s-au dat 382 de sancţiuni – 114 avertismente şi 268 de amenzi n valoare de 1,75 milioane de lei.
Totodată, au fost oprite temporar de la comercializare peste 31 de milioane de măşti, iar alte peste 90.000 de măști au fost oprite definitv de la vânzare.
Printre abaterile găsite de comisari se numără: Lipsa totală sau parţială a elementelor de informare-caracterizare de pe eticheta produsului, a instrucţiunilor de utilizare, lipsa menţionării compoziţiei materialului utilizat sau a traducerii în limba română a informaţiilor si instrucţiunilor pe etichetele de produs.
De asemenea, s-a mai constatat în unele cazuri lipsa indicării elementelor de identificare şi caracterizare, referitoare la denumirea producătorului/importatorului/distribuitorului şi adresa sediului în România sau lipsa marcajului CE.
Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a anunţat că purtarea măştii este obligatorie în toate spaţiile deschise în zonele în care incidenţa infectărilor cu noul coronavirus depăşeşte 3 la mia de locuitori.
România a înregistrat, joi, 5 noiembrie, un nou record de infectări cu SARS-COV-2 în ultimele 24 de ore,aproape 10.000.
Sălaj, Timiș și Cluj se află în scenariul cel mai sever, cu cele mai multe cazuri raportate la mia de locuitori.
Județele dinscenariul „roșu” : Sălaj – 5,77, Timiș – 5,48, Cluj – 5,33, Alba – 4,96, Bihor – 4,77, Sibiu – 4,43, Arad – 3,91, Mureș – 3,86, Maramureș – 3,34, Dolj – 3,32, Bistrița Năsăud – 3,06, Vâlcea – 3,02. De asemenea, Bucureștiul înregistrează o incidență de 4,45 la mia de locuitori.
Restul județelor se află în scenariul galben. Covasna (2,92), Harghita (2,8) Dâmbovița (2,72) pot ajunge în curând și ele în cel roșu. Doar județele Călărași (1,42), Olt (1,39), Tulcea (1,03) și Vrancea (1,14) sunt mai liniștite, în scenariul verde.