EXCLUSIV – ANM: Sunt șanse foarte slabe de producere a unei TORNADE în Capitală / Instituția susține că NU colaborează cu Accuweather, unde s-a anunțat iminența producerii unei tornade în București și Prahova (FOTO, VIDEO)

EXCLUSIV - ANM: Sunt șanse foarte slabe de producere a unei TORNADE în Capitală / Instituția susține că NU colaborează cu Accuweather, unde s-a anunțat iminența producerii unei tornade în București și Prahova (FOTO, VIDEO)
Foto: pixabay.com

Capitală ar putea fi lovită de o tornadă anunţă site-ul meteo Accuweather. Potrivit informațiilor publicate luni, în București ar urma să se producă ”furtuni, unele violente; furtunile pot fi însoțite de averse puternice, grindină mare, vânturi care pot provoca pagube și o tornadă”.Avertizarea vizează și mai multe regiuni din județul Prahova, potrivit publicației Observatorul Prahovean. Este vorba despre zona Ploiești și localitățile limitrofe (Blejoi, Păulești, Ariceștii Rahtivani, Târgșoru Vechi).

VEZI AICI IMAGINI LIVE CU FURTUNA CARE S-AR PUTEA TRANSFORMA ÎN TORNADĂ

Contactați de B1.ro, reprezentanții Administrației Naționale de Meteorlogie (ANM) au declarat că sunt șanse slabe ca o tornadă să lovească Bucureștiul.

Sunt șanse foarte slabe de producere a unei tornade. Într-adevăr vor fi intensificări ale vântului, dar NU credem că vor fi tornade”, au susținut reprezentanții ANM.

De asemenea, aceștia au precizat că Administrația Națională de Meteorologie nu colaborează cu Accuweather, prin urmare nu instituția este cea care furnizează date meteo pentru acest site.

Chiar dacă nu vorbesc explicit depre producerea unei tornade, specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis luni două atenţionări cod galben de precipitaţii şi instabilitate atmosferică accentuată.

Prima atenţionare vizează 25 de judeţe şi Capitala și este valabilă în intervalul 6 mai, ora 14 – 6 mai ora 23.

În intervalul menționat, în Muntenia, cea mai mare parte a Moldovei, local în Transilvania, Dobrogea și la munte, vor fi perioade de instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin vijelii, frecvente descărcări electrice, grindină și averse torențiale. Îndeosebi în intervale scurte de timp se vor acumula cantități de apă care vor depăși 25…35 l/mp. Manifestări de instabilitate atmosferică se vor semnala și în celelalte regiuni, dar pe arii mai restrânse”, se arată în anunțul Administrației Naționale de Meteorologie.

A doua atenționare vizează 23 de județe din centrul și nordul țării și este valabilă începând din data de 6 mai, ora 23 până la 7 mai, ora 23.

În intervalul menționat în Transilvania, Maramureș, cea mai mare parte a Moldovei și jumătatea de nord a Munteniei vor fi averse, ce vor avea și caracter torențial și se vor acumula cantități de apă ce vor depăși 25…30 l/mp și pe arii restrânse 50…60 l/mp. Aversele vor mai fi însoțite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat de grindină.

În zonele montane, iar trecător și în Transilvania și Subcarpații Moldovei, precipitațiile se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare. La altitudini de peste 1500m vântul va avea intensificări de peste 70…80 km/h spulberând zăpada.

Mai ales pe parcursul zilei de marți (7 mai) local vântul va avea intensificări în majoritatea regiunilor cu rafale cuprinse în general între 55 și 65 km/h. Vremea va deveni deosebit de rece pentru această dată în toată țara.

O tornada de dimensiuni considerabile a lovit pe 30 aprilie județul Călărași. Tornada s-a format în apropierea localităţii Drajna şi în doar câteva minute a făcut prăpăd.

Mai multe case au rămas fara acoperișuri şi mai mulţi stâlpi de electricitate şi copaci au fost smulşi din pământ.

Şi şoferii de pe Autostrada soarelui au fost in pericol din cauza curenților puternici de aer.

Tornada a fost la un pas să ia şi vieţi omeneşti. 40 de oameni s-au îngrozit, când vântul extrem de puternic a luat pe sus autocarul cu care mergeau de la Fetești la Slobozia şi l-a aruncat pe câmp. Opt pasageri au fost răniţi şi au ajuns la spital. Autorităţile au activat Planul Roşu de intervenţie.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`