Administrația Națională de Meteorologie: Cod galben de vânt puternic în șase județe din sud-estul țării

Administrația Națională de Meteorologie: Cod galben de vânt puternic în șase județe din sud-estul țării

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vânt pentru șase județe din sud-estul țării.

Luni, 13 iulie, în intervalul orar10:00 – 20:00, sunt prognozate intensificăriale vântului, curafale care vor atinge vitezecuprinse între 55 și 70 km/h, în județele Bacău, Buzău, Vrancea, Vaslui, Galați și Tulcea.

Ce reprezintă alerta de cod galben?

Alerta meteorologică de cod meterologic galben avertizează asupra fenomenelormeteorologice precum vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceaţă care pot avea caractertemporar și pot fi periculoase pentru anumite activităţi, dar totuși sunt obişnuite pentru perioada respectivă sau zona specificată.

Vremea se răcește în toată țara începând de luni, 13 iulie

Începutul de săptămânăaduce scăderi semnificative de temperatură în toată țara. Vremea va fi mai rece față de valorile normale ale acestei perioade a anului, mai ales în zona de nord a țării.

Vremea instabilă în România se va manifesta prin intensificări de scurtă durată ale vântului, averse cu caracter torențial, descărcări electrice și izolat consiții de grindină. În sud și sud-est, vremea se va răci accentuat.

Meteorologul de serviciu, Oana Păduraru, adeclarat pentru B1 TV:„luni, maximele termice nu vor mai depăși, în mare parte din țară 25 de grade. Aceeași tendință va fi și în Capitală (…) luni, ne așteptăm la o răcorire a vremii. Temperatura aerului, la amiază va fi în jur de 24 de grade. La valori modeste se va menține și pe parcursul zilei de marți, iar apoi, treptat și ușor vor începe să crească din nou temperaturile în toate zonele țării, dar deocamdată nu vorbim încă, din nou, de vreme călduroasă sau de caniculă.”

Mai mult decât atât, meteorologii atenționează în continuare că vremea va fi instabilă, în special în Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei. ANM a emis un cod portocaliu de vreme instabilă, ce a fost valabilă până în această dimineață la ora 02:00. „În județele Vrancea, Galați, Brăila, Buzău, Prahova, Dâmbovița, Covasna și în zona de munte a județelor Argeș și Brașov,vor fi intervale cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări puternice ale vântului (rafale de 70 – 90 km/h), vijelii și grindină.În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 40 – 50 l/mp.”

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, în Muntenia, Dobrogea, jumătatea de sud a Moldovei, estul și sud-esul Transilvaniei și local în Carpații Orientali și Meridionali, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, cu viteze de peste 65…75 km/h, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40 l/mp.

Meteorologii anunță că pe parcursul zilei de luni, 13 iulie, în regiunile estice și sud-estice, vântul va avea intensificări cu viteze, în general, de 55 – 65 km/h.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 23 și 26 de grade Celsius, în Oltenia însă sunt anunțate valori mai ridicate, mercurul din termometre urcând până la 28 de grade Celsius.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`