Andrei Baciu: Vor continua acțiunile de adaptare a numărului de locuri la ATI / Secțiile ATI mobile nu sunt o soluție generală și nici una care să rezolve criza (VIDEO)

Andrei Baciu: Vor continua acțiunile de adaptare a numărului de locuri la ATI / Secțiile ATI mobile nu sunt o soluție generală și nici una care să rezolve criza (VIDEO)
Foto: facebook.com/guv.ro

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a explicat vineri, pe B1 TV, că autoritățile vor continua să adapteze numărul de locuri la Terapie Intensivă în funcție de nevoile fiecărei zone.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Secretarul de stat Andrei Baciu, pe B1 TV, despre numărul locurilor la ATI

În ceea ce privește tragedia de la Craiova, unde mai mulți pacienți au murit în așteptarea unui loc la ATI, Andrei Baciu a declarat: „E o tragedie ce s-a întâmplat la Craiova și astfel de chestiuni nu trebuie să se întâmple. Transmit condoleanțe familiilor. Există mecanisme funcționale, care funcționează deja de un an de zile. Nu este nici pe departe primul spital care primește pacienți și în condițiile în care nu mai are locuri. Aceste lucruri se întâmplă de un an de zile și există mecanisme prin care pacienții se transferă, sunt redirecționați, sunt transportați cu ambulanțe, cu mijloace terestre, cu avionul, cu elicopterul, deci au fost n cazuri de-a lungul ultimului an”.

„Lucrurile ar trebui să funcționeze. Este regretabil să ajungem ca pacienții să aibă de suferit, chiar să ajungă la tragedii, din cauza unor chestiuni care țin practic de organizare. Domnul premier Florin Cîțu a spus foarte clar faptul că se va crește numărul de locuri până la 1.600, însă aici vorbim de o cifră națională, deci practic vor continua să fie aceste acțiuni de a adapta numărul de locuri în funcție de, evident, unde apar pacienți care au nevoie de terapie intensivă. Aceștia de obicei apar în zonele critice și nu este tot timpul o oglindire între numărul de paturi la Terapie Intensivă și eventual un focar, o zonă mai intensă din punct de vedere epidemiologic”, a mai spus secretarul de stat.

Referitor la secțiile ATI mobile, el a declarat: „Acestea nu sunt o soluție generală și nu sunt o soluție care să rezolve criza până la urma urmei. Acestea sunt soluții de moment, pentru că nu pot să acomodeze foarte mulți pacienți. Vorbim de un maxim de 12 pacienți. Pot fi adaptate, evident pot fi transferate dintr-o zonă critică în alta. O rezolvare este una națională, pentru că nu ai cum să construiești de la zero spitale într-un focar care este și devine un focar la un moment dat, la un t0, însă prin acțiunile epidemiologice pe care le cunoaștem deja se poate rezolva situația epidemiologică. Transmiterea în comunitate poate să scadă în câteva săptămâni”.

Întrebat dacă se poate vorbi despre o criză a paturilor de la ATI și ce informații are Ministerul Sănătății în acest sens, Andrei Baciu a explicat: „Realitatea este una clară. Vedem cu toții că în ultimele zile a crescut numărul de cazuri noi, proporțional cresc și pacienții care din nefericire ajung la Terapie Intensivă și au nevoie de astfel de terapii. Ideea este aceea de a putea fi pregătiți pentru absolut oricare va fi distribuția așa-zisului val trei, care a început, care începe acum. Vedem că avem o creștere a numărului de cazuri, deci trebuie să fim pregătiți pentru orice se poate întâmpla”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`