Secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, a făcut noi precizări cu privire la schimbarea criteriilor de carantinare. Oficialul guvernamental a vorbit despre șase indicatori care vor fi luați în calcul, o decizie finală cu privire la noua metodă urmând a fi luată marți.
”Datele pe care le folosim necesită, în permanență, o actualizare. Drept pentru care, ne-am gândit care ar fi indicatorii de calcul al grilei de carantinare cel mai sugestiv pentru procesul epidemiologic din teritoriu, astfel încât să știm că imaginea pe care ei ne-o vor oferi atunci când vor fi calculați va fi imaginea mult mai apropiată de realitate.
Sunt șase indicatori, am avut încă două variabile în interpretarea acestora. Vom face simulări, iar mâine, la ora 13.00, de vom întâlni ca să luăm decizia finală.
Sunt indici de evoluție de trend evolutiv, de rată de incidență, de capacitate de testare sau de număr de cazuri pe o unitate teritorială, cu focar, fără focar. Sunt niște indicatori tehnici”, a spus Moldovan.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Secretarul de stat a explicat și cum ajută testarea la calculul ratei de infectare din localități.
”Ne dorim să avem o testare mai abundentă decât o avem acum, tocmai pentru a avea o imagine mai bună a aceea ce se întâmplă în țară. Știm că se fac PCR-uri și capacitatea de testare este mai mare decât cererea actuală. Avem testele antigen rapide care sunt disponibile și care pot să fie folosite începând cu luna decembrie și sunt cu valoare diagnostică. Și, cu toate astea, oamenii se testează destul de puțin și evită de multe ori să facă acest test care, de multe ori, le salvează viața. Dacă știm ce se întâmplă, dacă este COVID, atunci persoana respectivă poate să ia și măsurile de sănătate publică necesare.
În momentul de față, rata de incidență să calculează pe un interval de 14 zile, doar că există un număr de teste care nu sunt raportate în timp util de către laboratoare și, de asemenea, există un număr de teste care nu sunt alocate. Testele care nu sunt alocate nu sunt pentru că e nevoie de ancheta epidemiologică ce stabilește aparteneța cazului respectiv. Având un număr de teste nealocate și care nu sunt transmise în intervalul de timp optim de către laboratoare, am observat că există diferențe în calculul ratei de incidență, drept pentru care, am convenit cu toții să calculăm această rată de incidență luând în evaluare 14 zile, dar 14 zile care se opresc cu 3 zile anterior momentului vorbirii, tocmai ca acele cazuri pe care le luăm în calcul, să fim siguri că sunt cazuri alocate și raportate corespunzător”, a explicat Moldovan.
Întrebată dacă în urma noii formule de calcul ar putea duce lao creștere sau o scădere a ratelor de incidență, Andreea Moldovan a răspuns: „Este mai mult o creștere, dar nu este una foarte mare”.
De asemenea, întrebată cum se vor asigura autoritățile că va fi crescută testarea, Andreea Moldovan a explicat: „Dorim să o facem mult mai accesibilă și săptămâna aceasta sperăm să iasă un nou ordin în acest sens în care oamenii să aibă acces mai ușor la testare”.
În ceea ce privește posibilitatea ca localitățile să fie obligate să efectueze un anumit număr minim de teste pe zi, Andreea Moldovan a precizat: ”Din punctul nostru de vedere ar fi un lucru extraordinar, pentru că este diferența între a nu ști ce se întâmplă în jur și a merge oarceum orbește mai departe și a ști dacă este sau nu o problemă și dacă este o problemă să iei măsuri. Aceste județe cu testare redusă sunt județe în care nu știi ce se întâmplă. Ținând cont că rata de transmitere comunitară în țară este importantă în prezent, poți să mergi pe evaluarea că sunt județe în care nu se testează, dar care nu au neapărat un număr scăzut de cazuri. Practic, populația din acele județe nu este informată, este o populație față de care nu se iau niște măsuri în acele județe”.
Un criteriu avut în vedere în acest calcul este legat și de numărul de paturi din secțiile de terapie intensivă.
”Este un indicator foarte important din punct de vedere clinic, în primul rând, și, în al doilea rând, din punct de vedere evolutiv. Dacă un număr mare de paturi de ATI este ocupat, automat este o presiune mai mare pe sistemul sanitar. Acest calcul a paturilor de ATI nu se va putea face pe unități mici pentru că sunt orașe sau localități mici care nu au astfel de paturi”.