Alexandru Rafila, despre viața după 1 iunie. Ce reguli stricte trebuie să respectăm dacă ieșim la terasă (FOTO)

În acest an data de 1 iunie nu va mai fi doar ziua copiilor, ci și ziua părinților care așteaptă cu nerăbdare redeschiderea teraselor, dar vor fi câteva reguli pe care va trebui să le respectăm cu trictețe dacă vrem să luăm masa în oraș sau să ieșit la terasă. Reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății, Alexandru Rafila, a dezvăluit câteva detalii din “culisele vieții” începând cu data de 1 iunie 2020.

Dacă în urmă cu aproximativ trei luni totul părea pierdut, iată că acum începem încetul cu încetul să ne recuperăm viața de dinaintea pandemiei provocate de coronavirus. Autoritățile au anunțat că vor fi ridicate majoritatea restricțiilor impuse la începutul stării de alertă, scrie a1.ro.

Vom avea din nou liber la terase

Potrivit premierului, începând de luni „se permite prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţii destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 metri între mese şi participarea a maximum 4 persoane la o masă dacă sunt persoane care provin din familii diferite şi cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului Sănătăţii, ministrului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri şi preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor”.

Proprietarii teraselor vor trebui să se pregătească pentru momentul mult așteptat, luând în considerare toate măsurile de siguranță, pentru a preveni raspândirea noului coronavirus, a precizat reprezentantul României a Organizației Mondiale a Sănătății, Alexandru Rafila.

„În privinţa redeschiderii teraselor, trebuie să ne gândim şi la dimensiunea mobilierului. Trebuie stabilită o dimensiune a meselor. Dacă locuiesc împreună, mai mulţi oameni pot să stea la masă împreuna. Dacă nu sunt din aceeaşi familie, distanța ar trebui să fie de cel putin 1, 5 m.”

Ce vom avea voie să facem din data de 1 iunie?

Președintele Klaus Iohannis a făcut joi în jurul orei 15 o declarație de presă la Palatul Cotroceni prin care a anunțat cum va fi viața noastră, de la 1 iunie.

„În ce priveşte, totuşi, măsurile de relaxare, avem şi câteva veşti pozitive. Începând din 1 iunie, câteva activităţi care până acum au fost interzise vor redeveni posibile. Astfel, de la 1 iunie se redeschid terasele, însă e clar că aici e nevoie de unele măsuri foarte speciale şi acestea vor fi comunicate”, a arătat preşedintele într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni.

Trebuie să fim în continuare precauți deoarece pericolul nu a trecut în totalitate

„Am avut o şedinţă destul de lungă împreună cu premierul Orban, cu mai mulţi miniştri şi consilieri prezidenţiali. Am analizat situaţia în care ne aflăm, stadiul epidemiei şi ce măsuri se impun în perioada imediat următoare. Avem şi astăzi aproape 200 de cazuri noi, avem aproape 200 de persoane la terapie intensivă. Deci, nu putem să vorbim de o reducere semnificativă a epidemiei. În consecinţă, în continuare, atenţie, atenţie, atenţie!”, a spus Iohannis.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`