Alexandru Rafila, despre situația actuală din România: „Mă aştept să fie o creştere, dar sper să fie limitată”

Alexandru Rafila, despre situația actuală din România: „Mă aştept să fie o creştere, dar sper să fie limitată”

Alexandru Rafila, Președintele Societății Române de Microbiologie, a catalogat situaţia privind locurile disponibile în spitale pentru bolnavii de COVID-19 drept „îngrijorătoare”.

De asemenea, reprezentantul României la OMS preconizează o creștere a numărului cazurilor de COVID-19 în perioada următoare.

Alexandru Rafila, despre situația actuală din România

Întrebat, la DIGI 24, dacă situaţia locurilor din spitale este îngrijorătoare, Alexandru Rafila a răspuns afirmativ.

„Absolut, e îngrijorătoare, deci asta e o poveste că sunt locuri în spitale. În zone precum Bucureşti, unde e foarte mare aglomeraţie, sunt multe cazuri într-o zi, număraţi 500 de persoane care ar trebui să se interneze într-o zi, chiar dacă pentru o simplă verificare care durează 24 de ore. Şi a doua zi încă 500 de persoane, şi a treia zi încă 500 de persoane…lucrul ăsta este pentru oricine de înţeles că nu există o astfel de capacitate”, a afirmat medicul.

Întrebat dacă se aşteaptă să fie o creştere foarte mare a numărului de infectări cu coronavirus, medicul a punctat:

„Mă aştept să fie o creştere, acuma mi-e şi frică să spun mai mult decât atât… dar sper să fie limitată această creştere, nu vreau să trăim momente dramatice şi cred că ar trebui ca mesajul pentru toată lumea să fie să încerce să fie cât mai precaută acolo unde se deplasează şi unde interacţionează cu alte persoane. Nu trebuie altceva decât să fim puţin atenţi încât să putem să avem speranţa că această creştere va fi limitată şi va putea fi absorbită de sistemul sanitar”.

Dealtfel, expertul a declarat vineri că, în cazul în care va continua creșterea cazurilor zilnice de COVID-19, atunci trebuie puse în discuție mai multe scenarii.

„Ar trebui să vedem până unde merge această creștere și să vedem dacă este efectul începerii școlilor și ne apropiem de o zonă de platou și atunci putem să sperăm la stabilizarea situației. Dacă această creștere continuă, ar trebui puse în discuție mai multe scenarii, să vedem ce facem în fiecare scenariu, mai ales că limitele sistemului de sănătate există.

E nevoie de o regândire rapidă a capacității de acordare a asistenței medicale, pentru că vedem ce se întâmplă și trebuie neapărat corelată asigurarea spitalizării pacienților COVID și cu celelalte patologii. Mai devreme sau mai târziu și spitalele care nu sunt Covid vor trebui să găsească soluții ca să poată trata ambele categorii de pacienți”, a afirmat Rafila.

Bilanțul epidemiei de COVID-19 în România

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, luni1.591de cazuri noide COVID-19 depistate la nivel național, la6.537 de teste efectuate în ultimele 24 de ore.Astfel, numărul îmbolnăvirilor confirmate de la debutul pandemiei a ajuns la 137.491.Până astăzi, 5.048 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat, 45 dintre acestea în ultima zi.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.001. Dintre acestea, 592 sunt internate la ATI.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 249 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.516.746 de teste. Dintre acestea 6.537 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 4.454 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 2.083 la cerere.

Pe teritoriul României, 11.283 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 7.629 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 23.014 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 28 de persoane.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`