Alexandru Rafila, despre creșterea numărului de infectări cu COVID-19: „Există o anumită îngrijorare având în vedere trendul ultimelor patru zile”

Alexandru Rafila, despre creșterea numărului de infectări cu COVID-19: Există o anumită îngrijorare având în vedere trendul ultimelor patru zile

Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a atras atenția luni seara că evoluția cazurilor de COVID-19 din ultimele patru zile este îngrijorătoare, în condițiile în care numărul cazurilor noi d einfectări l-a depășit pe cel al externărilor. Pe de altă parte acesta a subliniat că este posibilă o revenire la trendul descendent dacă numărul cazurilor noi se stabilizează.

„În momentul în care ai mai multe cazuri noi decât numărul persoanelor care sunt externate, considerate externate şi vindecate, evident că numărul total de persoane bolnave, practic, creşte. Ăsta este adevărul şi e important ca acest trend să nu dureze foarte mult, încât să se acumuleze din nou un număr mare de persoane bolnave. Acum avem în jur de 5.000 de persoane care sunt internate în spital şi care sunt diagnosticate cu infecţia cu noul coronavirus. Am avut mai mult, am avut vreo 8.000 şi sigur că şi proporţia de vindecări din 8.000 este mai mare decât numărul de persoane care se vindecă din 5.000 de pacienţi. Dacă este o chestiune temporară, şi vedem că doar ultimele patru zile sunt, practic, cu astfel de situaţie şi dacă înregistrăm o aplatizare a curbei, a numărului de cazuri noi, atunci probabil că vom reintra pe un trend descendent al numărului global de cazuri pe care le tratăm la un anumit moment în spital. Sigur, există o anumită îngrijorare având în vedere trendul ultimelor patru zile”,a declarat Alexandru Rafila la Digi24.

Alexandru Rafila, despre ultimele date raportate de către autorități

În ceea ce privește bilanțul de luni, care indică o scădere a cazurilor, Alexandru Rafila a spus că acesta nu este relevant având în vedere numărul mic de teste prelucrate.

“Ziua de astăzi (luni, n.r.) nu este relevantă, cel puţin pentru mine şi pentru colegii mei, cred, care lucrează în zona de sănătate publică, pentru că aceste 166 de cazuri au fost identificate dintr-un număr mic de testări care se întâmplă de obicei duminica. Sunt vreo 3.600 de testări, dar, dacă facem procentul, el e apreciabil. E de 5%. Deci, 5% dintre testări au fost pozitive şi mă refer la cazurile noi, nu la toate cazurile pozitive care ar putea să includă şi pacienţii deja internaţi. 5% e un procent mare, într-adevăr şi n-am mai avut de mult 5% de cazuri pozitive”, a argumentat Alexandru Rafila.

El a mai arătat că în acest moment oamenii ar trebui să fie „preocupaţi” de evoluţia epidemiei.

„Deci, nu putem să spunem că suntem relaxaţi şi toată lumea ar trebui să fie preocupată, nu aş spune în niciun caz panicată. Asta e cea mai mare greşeală, să fim panicaţi, să avem reacţii isteroide, am mai auzit aşa, prin diverse zone. Nu trebuie speriaţi părinţii ca să nu îşi mai trimită copiii la grădiniţe, nu trebuie speriate persoanele vârstnice să nu mai iasă deloc din casă, dar, pe de altă parte, trebuie să fim şi responsabili şi să încercăm să respectăm cele trei reguli simple pe care le tot repetăm”, a mai afirmat dr. Alexandru Rafila.

Ultimul bilanț al pandemiei de COVID-19

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, luni, că în ultimele 24 de ore 166 de persoane au fost infectate cu COVID-19, astfel că bilanțul total al cazurilor a ajuns la 22.165 de persoane,la un număr total de 564.278 de teste pentrucoronavirusprelucrate. Potrivit autorităților, 1.427 de pacienți depistați cu infecție cu SARS-CoV-2 au murit, 175 sunt internați în secțiile de terapie intensivă din țară, iar 15.817 au fost declarați vindecați și externați. Același bilanț arată că, pe teritoriul României, la ora actuală 1.331 de oameni sunt carantină instituționalizată, în timp ce 92.734 sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Duminică au fost raportatecele mai îngijorătoaredate privind evoluția epidemiei decoronavirusîn România. Atunciau fost confirmate 320 de infectări, cea mai mare creștere a cazurilor de COVID-19 din momentul aplicării măsurilor de relaxare a restricțiilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)
21:55 - Din ce este făcută celebra ciocolată Dubai, care s-a viralizat pe TikTok. 200 de grame din acest desert costă 50 de lei
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)