Alertă INHGA! Cod roșu de inundații pe râurile din județul Neamț. Ploi torențiale și în judeţele Suceava și Bacău

Alertă INHGA! Cod roșu de inundații pe râurile din județul Neamț. Ploi torențiale și în judeţele Suceava și Bacău

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o atenţionare cod roşu de inundaţii pe râuri din judeţul Neamţ, valabilă de luni dimineață, 22 iunie, ora 5:30, până la prânz.

Din cauza precipitațiilor înregistrate în ultimele ore,sunt anunțate scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri, cu posibiliatatea depășirii cotelor de pericol. Cele mai afectate zone vor fi cele din apropierea râului Neamț, afluent al râului Moldova.

ANM, cod portocaliu de ploi torențiale

ANM a emis o atenționare de cod portocaliu de ploi torenţialeși în judeţele Suceava, Bacău şi Neamţpână luni la ora 10:00. Aversele vor ajunge la35 – 50 l/mp, iar prin acumulare, la40 – 50 l/mp.

Potrivit meteorologilor, în judetul Neamț, cea mai afecată zonă ar putea filocalitatea Tarcău.

Localitățile vizate de pericol suntlocalităţile Moineşti, Comăneşti, Dărmăneşti, Balcani, Poduri, Asău, Pârjol, Agăş, Bereşti-Tazlău, Ghimeş-Făget, Berzunţi, Zemeş, Măgireşti, Sănduleni, Palanca, Solonţ, Brusturoasa, Scorţeni, Strugari, Ardeoani din judeţul Bacău.

ÎnSuceava, sunt sub amenințare zonele de mai înalte de1800 de metri şi localităţile Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Gura Humorului, Cajvana, Marginea, Cornu Luncii, Arbore, Frasin, Stulpicani, Vama, Todireşti, Păltinoasa, Moldoviţa, Slatina, Vatra Moldoviţei, Fundu Moldovei, Cacica, Ostra, Frumosu, Mănăstirea Humorului, Voitinel, Dorna Candrenilor, Pojorâta, Dorna-Arini, Valea Moldovei, Pârteştii de Jos, Drăgoieşti, Crucea, Solca, Iacobeni, Botoşana, Berchiseşti, Suceviţa, Ilişeşti, Sadova, Poiana Stampei, Comăneşti, Capu Câmpului, Poieni-Solca, Ciprian Porumbescu, Breaza, Bălăceana, Coşna, Ciocăneşti.

Cod portocaliu dede instabilitate atmosferică accentuate, luni, 22 iunie 2020

Prognoza meteo pentru acest început de săptămână aduce un cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuate, valabil până la data de 22 iunie 2020, ora 10:00. După acest interval urmează să intre în vigoare codul galben anunțat de către meteorology, valabil până la data de 24 iunie ora 10:00.

Potrivit ANM, în cursul nopții de duminică spre luni (21/22 iunie), în Moldova, Maramureș, Transilvania, Crișana, și local în Banat, Dobrogea și Muntenia, vor fi intervale de timp cu averse torențiale și se vor acumula cantități de apă de peste 40 l/mp și pe arii restrânse 50…80 l/mp. Vor fi și intensificări ale vântului, vijelii, descărcări electrice și grindină.

În cursul zilei de astăzi vremea se anunță instabilă. Predominat cerul va fi noros, local înregistrându-se precipitații sub formă de ploaie, însoțite de averse ca descărăcări electrice și izolat intensificări ale vântului sau grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp.

Prognoza meteo în principalele zone din țară, 22 iunie 2020

Pentru ziua de luni, în principalele zone ale țării vremea se anunță instabilă. Pe întreg teritoriul se vor înregistra averse sub formă de ploaie și descărcări electrice, izolat însoțite de grindină și vijelii. Cerul va fi partial noros în Oltenia, Muntenia și Dobrogea.

Minimele din termometre înregistrate în cursul de astăzi vor fi cuprinse între 12 grade Celsius în Transilvania și 18 grade Celsius în Oltenia.

În timpul zilei, în Maramureș și în Crișana temperaturile maxime vor avea valori cuprinse între 23 și 27 de grade.

În Banat maximele din termometre vor fi cuprinse în intervalul 23 până la 26 de grade Celsius. Cea mai scăzută valoare maximă se va înregistra în Transilvania, iar mercurul nu va urca mai mult de 27 de grade Celsius.

În Moldova cerul va fi partial noros, înregistrându-se precipitații sub formă de ploaie. Maximele din regiune vor fi curpinse în intervalul 22 și 27 de grade Celsius.

În Oltenia vreme rămâne în continuare caldă, maximele din termometre având calori de până la 24 – 29 de grade Celsius.

În Muntenia cerul va fi partial noros, izolat se vor înregistra precipitații sub formă de ploaie și averse precum descărcări electrice. Maximele din termometre vor ajunge la 28 de grade Celsius.

În Dobrogea cerul va fi senin, local se vor înregistra ploi, însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului. Maximele din regiune vor fi curpinse în intervalul 24 – 27 de grade Celsius.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`