Aeroportul din Timişoara va primi sprijin public de la Comisia Europeană, în valoare de aproximativ un milion de euro (4,8 milioane de lei), pentru a putea compensa pagubele în urma pandemiei de COVID-19.
Din cauza restricțiilor aplicate din data de 16 martie de România, în încercarea de a limita răspândirea coronavirusului, companiile aeriene ce operează zboruri pe aeroportul din Timişoara și-au redus numărul de curse regulate inițial, ajungându-se apoi la încetarea totală a operaţiunilor de zbor, la 25 martie. Pauza a durat până pe 17 iunie, când au fost eliminate măsurile restrictive, iar operaţiunile de trafic aerian au început să fie reluate.
„Scopul sprijinului public notificat de România, care ia forma unei subvenţii directe, este acela de a compensa Aeroportul Timişoara pentru pierderile suferite ca urmare a suspendării zborurilor din cauza pandemiei de coronavirus în perioada 16 martie -16 iunie 2020. Comisia a evaluat măsura în temeiul articolului 107 alineatul (2) litera (b) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, care îi permite să aprobe măsuri de ajutoare de stat acordate de statele membre pentru a despăgubi anumite companii în cazul unor prejudicii cauzate în mod direct de evenimente excepţionale, precum pandemia. Comisia a constatat că măsura ar compensa prejudiciul legat în mod direct de pandemie”, se arată într-un comunicat al instituției europene.
Astfel, Comisia a conchis că schema este conformă cu normele UE privind ajutoarele de stat.
Compania TAROM suspendă, până la data de 15 august inclusiv, operarea curselor comerciale, din România către șapte destinații, ca urmare a restricțiilor impuse de către autorități.
Astfel, zborurile către destinațiile Egipt, Israel, Iordania, Moldova, Serbia, Turcia și Liban.
Cu toate acestea, compania anunță că biletele se vor putea reprograma date viitoare ale călătoriei, fără a mai fi solicitate taxe suplimentare. Modificările acestora se pot realiza în decurs de 12 luni de la data emiterii biletelor.
„Menționăm faptul că de la aceste restricții sunt exceptate anumite categorii de curse aeriene: cele care transportă mărfuri (cursele cargo), cursele speciale de intervenție solicitate de către autorități, cursele medicale, cursele care transportă personal de îngrijire sau muncitori sezonieri în agricultură, dar și zborurile de repatriere (chartere speciale)”, informează compania.