Profesorul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș” din Capitală, a revenit cu o serie de precizări după ce anumite propuneri ale sale de limitare a răspândirii COVID-19 au stârnit critici și controverse. Medicul susține că documentul în cauză a fost interpretat „eronat și tendențios”. A mai precizat, de asemenea, că măsurile au fost propuse la debutul epidemiei de coronavirus, nu acum când, evident, nu mai sunt de actualitate. Joi, Streinu Cercel a fost demis de la șefia Comisiei științifice speciale anti-COVID din Ministerul Sănătății. În locul său, ministrul Nelu Tătaru a numit-o pe Adriana Pistol, director la Institutul Național de Sănătate Publică.
Profesorul Adrian Streinu Cercel susține, într-o scrisoare deschisă, faptul că nu a reacționat până acum, deși a devenit „ținta unor atacuri fără precedent”. Totuși, se vede nevoit să vină cu câteva precizări, dat fiind că „situația continuă să fie prezentată distorsionat”.
Drept răspuns la criticile aduse propunerilor sale, medicul a insistat că ele au fost formulate la debutul epidemiei de coronavirus, nu acum când, evident, nu mai sunt de actualitate, și găsește chiar „surprinzătoare” ieșirea proiectului în spațiul public tocmai acum.
„Acesta a fost un document de lucru elaborat la începutul pandemiei ca o propunere de intervenție de sănătate publică adresată tuturor categoriilor la risc și a fost propus spre dezbatere la momentul respectiv, astfel că este cu atât mai surprinzătoare apariția sa în spațiul public la acest moment, cand, data fiind evolutia epidemiei, propunerile cuprinse in document in mod evident nu mai sunt de actualitate”, a transmis Streinu Cercel.
El insistă că ideilor sale li s-au dat o „interpretare distorsionată și malițioasă”: „De exemplu, mesajul din presă legat de „ carantinarea forțată” a persoanelor vârstnice este profund eronat. Conceptul din materialul original specifica recomandarea ca vârstnicii să fie protejați prin izolarea la domiciliu singuri sau cu persoane de aceiași vârstă”.
„Modul în care a fost discutat acest document în spatiu public este un exemplu clar de fake news, măsurile fiind prezentate ca propuneri pentru perioada de relaxare, în condițiile în care din textul materialului se poate vedea clar că el se adresa etapei de trecere de la transmiterea locală la cea comunitară”, a mai explicat Adrian Streinu Cercel, în scrisoare.
Profesorul a mai susținut că propunerile lui au fost prezentate „distorsionat”, cu scopul de a „induce panică în segmentul de populație cel mai expus”.
Streinu Cercel a ținut apoi să dea asigurări că măsurile luate de autorități până acum în criza COVID-19 au fost cele potrivite.
Sursă foto: Emanuela Schweninger / Facebook
Joi, Streinu Cercel a fost demis de la conducerea Comisiei pentru managementul clinic şi epidemiologic al COVID-19 din cadrul Ministerului Sănătăţii.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că a luat această hotărâre deoarece „nu am putut fi de acord cu dânsul”.
În locul lui Streinu Cercel a fost numită Adriana Pistol, director la Institutul Național de Sănătate Publică. Într-o intervenție pentru B1 TV, aceasta a explicat deja viziunea sa asupra modului în care trebuie să se realizeze relaxarea măsurilor de restricție.