Admiterea în vremea pandemiei. Cu excepția Dreptului, la toate facultățile din Unversitatea București se va intra cu media din liceu și rezultatul de la Bacalaureat. Ce se întâmplă la Cluj-Napoca și ce spune Ministerul Educației (VIDEO)

Admiterea în vremea pandemiei. Cu excepția Dreptului, la toate facultățile din Unversitatea București se va intra cu media din liceu și rezultatul de la Bacalaureat. Ce se întâmplă la Cluj-Napoca și ce spune Ministerul Educației (VIDEO)
Foto: Pixabay

Pandemia de coronavirus schimbă și modul în care se intră la facultate în 2020. Astfel, Facultatea de Drept va fi singura din cadrul Universității București la care se va da examen. La restul facultăților, admiterea se va face în baza mediei din liceu și a notelor obținute la Bacalaureat, la diferite discipline.

Admiterea la facultate în vremea pandemiei de COVID-19

„Nu puteam să prejudiciem elevi, care s-au pregătit ani de zile pentru Facultatea de Drept, de toată munca și să îi punem pe picior de egalitate cu elevi, care nu s-au pregătit pentru Drept și care vor lua note la Bacalaureat pentru că s-au pregătit doar pentru Bacalaureat. Deci la Drept, cu distanțare, probabil cu utilizarea a de trei, patru ori mai multe săli”, a explicat Marian Breda, rectorul Universității din București.

Totuși, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca admiterea se va face, deocamdată, online. Întrebat de Irina Petraru, vineri, în direct pe B1 TV, dacă nu cumva era necesară o discuție pentru un plan unitar de acțiune la nivel național, Gigel Paraschiv, secretar de stat în Ministerul Educației a răspuns: „Au existat discuții, cu siguranță, și ne-am consultat cu rectorii. Este o situație specială, așa cum bine spuneți și dumneavoastră. Ministerul Educației și Cercetării a creat cadrul legal pentru ca aceste examene să se poată derula, dar decizia rămâne la nivelul universității. Universitățile au autonomie garantată prin Constituție, iar prin Legea Educației Naționale, Legea nr. 1 din 2011, cel care conduce universitatea, rectorul, are și responsabilitatea publică pentru tot ce se întâmplă acolo. De la Ministerul Educației Naționale am elaborat și a fost aprobat Ordinul de ministru cu metodologia-cadru de admitere, iar universitățile au obligația de a-și realiza propria metodologie de admitere. Universitățile au obligația de a-și realiza propria metodologie de admitere”.

Studenții nu vor reveni fizic în universități, pe fondul crizei COVID-19

Activitatea fizică în universități este paralizată de criza COVID-19 și restricțiile sale specifice. Astfel, președintele Iohannis anunța că studenții nu vor mai reveni în clase pentru finalul anului universitar actual, urmând ca materia să fie acoperită prin cursuri online. Tot șeful statului preciza că România va intra în stare de alertă din 15 mai.

„Acum, activitatea fizică în școli și universități e suspendată pe durata stării de urgență. Am evaluat cum putem continua, mai ales că pe 12 iunie școala, în mod normal, se termină. Epidemia nu s-a terminat. Aud că e cazul să ne relaxăm, că vremea e frumoasă și epidemia se va termina. Din păcate, nu e așa. Ieri am văzut în statistici peste 400 noi cazuri. Azi avem peste 300. Nu putem vorbi în niciun fel de relaxare sau încetinire a acestei epidemii. Dar trebuie să ținem cont și de anumite lucruri simple”, declara președintele Iohannis, în 27 aprilie.

Șeful statului a explicat că „faptul că elevii s-ar duce la școală ar implica, din punctul nostru de vedere, două riscuri mari: copiii să ducă boala la școală și de la școală, acasă. Am dorit și să știm ce fac alte țări. Unele nu mai vor să redeschidă școlile, unele situația încă e în evaluare. Am dorit și să aflăm ce se întâmplă unde s-au deschis experimental. În Franța s-a deschis într-o regiune. După câteva zile, zeci de elevi și profesori au fost confirmați. Unii profesori au ajuns la ATI.S-a decis astăzi ca, pentru majoritatea, grădinițele școlile și universitățile să nu se mai deschidă în acest an. Orele vor fi continuate online. Elevul, studentul nu se va întoarce FIZIC la ore. Școlile nu se vor mai redeschide în acest an școlar.Grădinițele, școlile și universitățile nu se mai redeschid. Deci nu se întoarce elevul, studentul fizic la cursuri”

știre în curs de actualizare

Urmăriți B1TV.ro și pe
`