Absent de la Sinodul din Creta, Patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse îndeamnă la unitate: Fraţilor, noi suntem cu toţii un Trup al lui Hristos

Absent de la Sinodul din Creta, Patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse îndeamnă la unitate: Fraţilor, noi suntem cu toţii un Trup al lui Hristos
Foto: themoscowtimes.com

Absent de la Sinodul din Creta, Patriarhul Kiril transmiteun îndemn de unitate.În mesajul trimis patriarhilor ortodocșieste subliniată importanța consensului asupra tuturor problemelor puse în discuție. În încheiere, ierarhul speră la organizarea unui sinod ortodox care să reunească toate Bisericile răsăritene, noteazăbasilica.ro

Mesajul Patriarhului Kiril:
"Sanctităţii Sale Bartolomeu,
Arhiepiscopul Constantinopolului – Noua Romă şi Patriarh Ecumenic,
Preafericirilor Lor Întâistătătorilor de Sfinte Biserici ale lui Dumnezeu,
Arhipăstorilor, păstorilor, monahilor şi laicilor care s-au întrunit în Insula Creta
Sanctitatea Voastră Bartolomeu,
Preafericirile Voastre,
Înaltpreasfinţiţi şi Preasfinţiţi arhipăstori,
Cinstiţi reprezentanţi ai Bisericilor Ortodoxe locale,
Vă salut cordial din partea Bisericii Ortodoxe Ruse şi din partea credincioşilor ortodocşi din Rusia, Ucraina, Belorusia, Moldova şi alte ţări, care alcătuiesc marea turmă a Patriarhiei Moscovei.
Fraţilor, noi suntem cu toţii un Trup al lui Hristos (1 Corinteni 12, 27). Noi am primit darul fără de preţ al unităţii de la Însuşi Domnul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos. A păstra acest dar este una dintre sarcinile noastre principale; este o poruncă directă de la Mântuitorul nostru (Ioan 17, 21).
Să nu fim derutaţi de faptul că părerile Bisericilor surori privind convocarea Sfântului şi Marelui Sinod au fost împărţite. Conform Sfântului Apostol Pavel, trebuie să fie între voi şi scindări (eresuri), ca să se învedereze între voi cei încercaţi (1 Corinteni 11, 19). În zilele de pregătire a Sinodului, astfel de diferenţe au fost dezvăluite întru totul, dar nu trebuie să le permitem să slăbească unitatea poruncită de Dumnezeu, să evolueze într-un conflict interbisericesc, să aducă diviziune şi tulburare în rândurile noastre. Rămânem o familie ortodoxă şi împreună purtăm responsabilitatea pentru soarta Sfintei Ortodoxii.
Este convingerea mea profundă că Bisericile, atât cele care au decis să meargă la Creta cât şi cele care s-au retras, au luat aceste hotărâri cu bună conştiinţă şi de aceea trebuie să respectăm poziţia fiecăreia.
Biserica Ortodoxă Rusă a făcut mereu demersuri din convingerea că vocea fiecărei Biserici locale, fie ea mare sau mică, veche sau nouă, nu trebuie neglijată. Lipsa consimţământului Bisericii Antiohiei de a convoca Sinodul înseamnă că nu am atins consensul pan-ortodox. Nu putem ignora nici vocile Bisericilor Georgiei, Serbiei şi Bulgariei, care au susţinut amânarea Sinodului pentru o dată ulterioară.
Am convingerea că, dacă există bunăvoinţă, întâlnirea din Creta poate deveni un pas important pentru depăşirea diferenţelor actuale. Ea îşi poate aduce contribuţia la pregătirea acelui Sfânt şi Mare Sinod care va reuni toate Bisericile Ortodoxe Autocefale fără excepţie şi va fi o reflecţie vizibilă a unităţii Sfintei Biserici Ortodoxe a lui Hristos, pentru care predecesorii noştri, care au trecut la Domnul, s-au rugat şi au aşteptat-o.
Vă asigurăm că rugăciunile noastre vă vor însoţi în zilele lucrărilor viitoare.
Cu multă dragoste în Hristos,
+KIRIL
Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii"

Sinodul din Creta se va desfășura în perioada 16 – 27 iunie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`