A treia zi de proteste în penitenciare. Unii dintre deținuți și-au organizat revoltele pe internet: Ne-am căutat unii pe alții pe Facebook că de aia avem telefoane și tablete (FOTO, VIDEO)

A treia zi de proteste în penitenciare. Unii dintre deținuți și-au organizat revoltele pe internet: Ne-am căutat unii pe alții pe Facebook că de aia avem telefoane și tablete (FOTO, VIDEO)
Foto: pandurul.ro

Fierb penitenciarele pentru a treia zi consecutiv. A fost încă o noapte agitată în puşcării, unde au continuat protestele violente. Deţinutii din mai multe oraşe reclamă condiţiile proaste de după gratii, şi sunt tot mai greu de stăpânit. Ceea ce părea doar o revoltă izolată la Iaşi, s-a transformat într-o adevărată revoluţie în 11 penitenciare din ţară. La Botoşani, deţinuţii au dat foc închisorii în noaptea de miercuri spre joi. Aproape 100 de puşcăriaşi au protestat în curtea de plimbare, iar 13 pe acoperiş. Şi deținuții de la Penitenciarul Bistrița au continuat protestul la înălţime, în timp ce la Jilava cei aflaţi în spatele gratiilor au refuzat masa de seară. Manifestaţii extreme au avut loc şi la Tulcea, unde deţinuţii s-au alăturat protestelor. Condamnaţii şi-au scos hainele pe fereastră şi le-au dat foc, informează B1 TV.

Penitenciarul din Botoşani a fost din nou scena unui protest extrem. Mai mulţi deţinuţi s-au urcat pe acoperişul închisorii şi au dat foc la pături şi haine. Revoltă a fost şi la sol. Aproape o sută de deţinuţi au manifestat zgomotos în curtea de plimbare. Nemulţumiţi de condiţiile de după gratii, puşcăriaşilor nu le mai trebuie nici hrana. Aproape 600 au refuzat-o doar la Botoşani. În semn de solidaritate cu deţinuţii care au pornit o revoltă generală în penitenciarele din ţară, cei aflaţi după gratii, la Botoşani, au intonat, la unison imnul naţional, cerându-şi drepturile.

Protestele din penitenciare continuă pentru a treia zi consecutiv

#DIRECT_ONE_ychb1b#

Deţinuţii au scandat împotriva sistemului de încarcerare, au bătut cu sticle de plastic în geamuri şi au aruncat cu haine printre gratii.

Şi la Tulcea, condamnaţii şi-au scos hainele pe fereastră şi le-au dat foc în semn de solidaritate cu ceilalţi deţinuţi din ţară.

Revolta a fost și în penitenciarul Bistriția. Pușcăriașii au urlat, au fluierat și au lovit în ziduri cu diferite obiecte, capace, sticle și chiar cu bănci. Deținuții au spart si geamurile clădirii.

Probleme au fost şi la Vaslui, unde deţinuţii au protestat tot mai agresiv faţă de condiţiile din penitenciare.

În timp ce puscariașii îşi strigau nemulţumirile de la geamurile penitenciarului, angajaţii închisorii adunau cu roaba grămezile de gunoaie din interiorul clădirii.

Solidari s-au arătat şi condamnaţii din Jilava, care au refuzat masa de seară. La fel au procedat şi puşcăriaşii de la Rahova. Zeci de deţinuţi au intrat aici în greva foamei. Rudele acestora susţin că deţinuţii sunt bătuţi de gardieni.

Protestele au continuat şi in Iaşi. Puşcăriaşii şi rudele lor au adus acuzaţii grave directorului închisorii şi au comparat regimul din puşcărie cu cel din vremea comunismului.

De asemenea, proteste au fost şi la Oradea, Giurgiu și Brăila. Potrivit unui comunicat al administraţiei penitenciarelor, aici manifestaţiile nu sunt violente, deţinuţii rezumându-se la a refuza mâncarea.

Mulți dintre protestatari și-au organizat revoltele pe internet, profitând de faptul că gardienii nu îi pot controla, informează Libertatea.

”Ne-am căutat unii pe alții pe facebook, pe whats app, că de aia avem telefoane și tablete plătite cu zeci de mii de lei (…). Punem un radio la ușă și le bruiem semnalul cu leduri (echipament antitelefoane – n.r.). Nu au cum să ne oprească. Așa s-a dus vestea din închisoare în închisoare. Am trimis fotografii să vadă lumea coșmarul în care trăim și unde putem să murim oricând fără medicamente, fără doctori, fără aer. E ca la Auschwitz”, a declarat un deținut pentru sursa citată.

Mai mult, condamnații au trimis de după gratii fotografii care prezintă condițiile în care trăiesc. În imagini se pot vedea celulele ticsite cu zeci de deținuți care stau printre haine puse la uscat în paturi suprapuse pe trei nivele, toalete murdare în care dușurile sunt lipite de pisoaruri insalubre sau chiuvete pline cu apă rece transformate în ”frigidere”, în care alimentele pot fi păstrate, la temperaturi de 40 de grade, doar câteva ore.

Pentru a calma spiritele, pe fir au intrat nu numai trupele speciale ale închisorilor, ci și reprezentanții ministerului de Interne care și-au activat rețelele de informatori de după gratii. Astfel, cei considerați a fi organizatorii protestelor sunt aspru pedepsiți.

”La Colibași au fost duși azi (marți – n.r.) șase pușcăriași considerați a fi liderii de la Iași. Toți erau plini de sânge, cu fețele umflate, desculți și aveau hainele rupte. Tremurau. Cică mascații i-au încătușat, i-au pus în genunchi și i-au bătut. Ca să-i umilească i-au și tuns. I-au băgat pe secția a V-a, undeva ascuns, să nu ajungă nimeni la ei. Acum ar trebui familiile lor să ceară să-i vadă”, au precizat surse din penitenciar pentru Libertatea.

Pe de altă parte, reprezentanții ANP susțin că trupele speciale nu au intervenit și că s-a folosit doar metoda dialogului.

Foto: libertatea.ro

Foto: libertatea.ro

Urmăriți B1TV.ro și pe
`