A doua reacție severă după administrarea vaccinului anti-COVID-19: Un medic rezident din Cluj a suferit o semipareză

A doua reacție severă după administrarea vaccinului anti-COVID-19: Un medic rezident din Cluj a suferit o semipareză
Foto: pixabay.com

Un al doilea medic din România a suferit o reacția adversă severă după de a primit vaccinul anti-coronaviruis. Este vorba despre un rezident din Cluj care a susține că a suferito semipareză după ce a primit doza de rapel.

O nouă reacția adversă gravă după administrarea dozei de rapel

”Mă simțeam foarte, foarte moleșit, cu cefalee, dureri musculare, stare de greață, amețeală, iar noaptea, când m-am trezit, nu am putut să mă mișc, a fost ca o semiparalizie pe partea stângă, în zona în care fost administrată și prima doză”, a declarat medicul rezident, pentru Observator. El se simte bine acum.

Aceasta este a doua reacție severă înregistrată în România în urma administrării dozei de rapel a vaccinului Pfizer/BioNTech. Primul caz, înregistrat joi, este cel al unei femei, medic din Vâlcea, în vârstă de 32 de ani, care a avuto paralizie temporară facială, tot după ce i-a fost administrat rapelul.

Ministerul Sănătății a transmis că aceasta”se află într-o stare de sănătate bună, iar rezultatele analizelor nu arată modificări patologice”. Potrivit aceleiași surse,acest tip de reacție este menționat înprospectul vaccinuluiBioNTechPfizer. Este vorba despre o reacție rarăcare poate apărea și după administrarea altor tipuri de vaccin.

De ce este normal să apară reacții mai agresive după a doua doză de vaccin anti-COVID-19

Medicul Radu Țincu, specialist ATI la Spitalul Floreasca din București, a explicat joi seară, pe B1 TV, de ce este normal ca după inocularea celei de-a doua doze de vaccin să apară reacții adverse mai agresive.

„Trebuie să stabilim întâi că această discuție a fost în spațiul public, că ar fi mai multe reacții după a doua doză. Este firesc să se întâmple așa. Prima doză este o doză în care ne întâlnim pentru prima dată în viața noastră cu proteina Spike, proteina de surpafață a virusului, pe care organismul o identifică, o analizează și începe din a 10-12 zi să producă anticorpi împotriva acestei proteine a virsului SARS-CoV-2.În momentul în care vine a doua doză de rapel deja avem o imunitate a acestui virus și este evident că reacțiile sunt puțin mai „furtunoase”, pentru că anticorpii pe care deja îi avem creați încep să reacționeze împotriva acestui rapel.

Reacțiile sunt similare cu infecția virală, precum febră, frisoane, dureri musculare, cefalee și adenopatia. Organismul nu știe că în interiorul său nu este virusul, ci acea proteină așa că el crede că cineva l-a invadat. Adenopatia este acea santinelă care păzește ca proteina respectivă să nu se deplaseze la distanță. Este o reacțoie normală. (…) Este o infalamație a ganglionilor, reactivă, la inocularea acestei proteine”, a explicat Radu Țincu, pentru B1 TV.

Câte reacții adverse au fost consemnate, la nivel național, după vaccinarea anti-COVID-19

Potrivit datelor publicate joi deComitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, de la începutul campaniei naționale de vaccinare, pe 27 decembrie 2020 și până acum, în România au fost consemnate 2.114 reacții adverse, dintre care 493 au fost reacții locale la locul injectării, iar 1.621 au fost reacții generale,precumfebră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie șialergii de tip urticarie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`