6 dintre cei 23 de membri ai Cabinetului Cioloș au făcut cursuri la celebrul Colegiu Naţional de Apărare, păstorit la un moment dat de Gabriel Oprea. Cei şase se alătură astfel unei elite formate din 113 senatori și deputați care au diplomă de la Colegiul Naţional de Apărare. Cursuri pe banii românilor, din care însă cei care le-au absolvit îşi aduc aminte puţine lucruri. Deşi devin experţi în securitate sau doctori în ştiinţe militare.
Petre Tobă, ministrul Internelor, Adrian Curaj, ministrul Educației, Marius Bostan de la Comunicații, Elisabeta Lipă, ministrul Sportului și Ciprian Bucur, ministrul delegat pentru Relația cu Parlamentul au absolvit cursuri în cadrul Colegiului Național de Apărare. Acestora li se adaugă şi proaspătul plecat de la ministerul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu.
Însă cei care au simţit nevoia să treacă prin şcoala de care se leagă numele lui Gabriel Oprea sunt mult mai mulţi. Potrivit jurnaliştilor de la PressOne, 113 senatori și deputați, din totalul de 541 de membri ai Parlamentului au absolvit cursurile Colegiului Naţional de Apărare.
Printre ei, Vasile Blaga, Alina Gorghiu, Victor Ponta, Valeriu Steriu şi bineînţeles Gabriel Oprea, care a fost şi a fost și director adjunct al Colegiului, în perioada 2000-2002. Dar şi actualii șefi de la SRI și SIE, Eduard Hellvig, respectiv Mihai-Răzvan Ungureanu.
Însă mulţi dintre cei care au studiat aici, nici nu prea ştiu ce au învăţat. De exemplu Gigel Ştirbu, fost ministru al Culturii, a făcut un curs de trei luni dar nu este sigur de ceea ce a învăţat.
“În momentul ăla eram secretar de stat. Au venit către fiecare instituție, către fiecare minister… o adresă din partea Colegiului. De fapt, a fost un curs de vreo 3 luni, din câte îmi amintesc, pe "Securitate și bună guvernare", a declarat Gigel Ştirbu.
Nici Florin Iordache, vicepreședintele Camerei Deputaților nu este convins că a învâţat ceva.
„O mai bună pregătire. a cunoașterii fenomenului. Sunt foarte multe lucruri interesante pe care le-am aflat acolo. Cam asta”, a fost răspunsul mai mult decât vag dat de social-democrat celor de la Press One.
De-a lungul timpului, și alți parlamentari au avut reacții stranii în presă vizavi de absolvirea acestui Colegiu. De pildă, Alina Gorghiu declara, în urmă cu 4 ani, că acest curs nu este reprezentativ pentru CV-ul ei. Ulterior, ea și-a șters din CV orice mențiune referitoare la Colegiu.
În concluzie, avem un Colegiu care acordă diplome pentru sute de demnitari, după un curs de trei săptămâni. Cel puțin jumătate dintre beneficiari sunt pregătiți din bugetul Ministerului Apărării, care este ținut la secret. Totuși, cei mai mulți dintre ei au în comun salturi în carieră, ulterior obținerii diplomei pentru că după cele câteva săptămâni de cursuri devin experți în securitate sau chiar doctori în științe militare.