28 ani de la moartea „Sfântului Ardealului”. Pelerinaj gigantic la mormântul lui ARSENIE BOCA (VIDEO și FOTO)

28 ani de la moartea „Sfântului Ardealului”. Pelerinaj gigantic la mormântul lui ARSENIE BOCA (VIDEO și FOTO)

Arsenie Boca a devenit deja un brand, un veritabil business de cel puțin 25 de milioane de euro pe an, potrivit celor mai timide evaluări. Deşi nu a fost canonizat de biserică, mediatizarea de care a avut parteduhovnicul post mortem şi mai ales minunile sale l-au transformat într-un fenomen social de masă şi mai ales într-o afacere de care profită acum biserica, micii afacerişti şi chiar oamenii din localitatea sa de baştină (alte detalii despre sfintele afaceri din jurul lui Arsenia Boca aici).

28 ani de la moartea „Sfântului Ardealului”. Pelerinaj gigantic la mormântul lui ARSENIE BOCA

#DIRECT_ONE_stf4dg#

90,6% dintre români au auzit de Arsenie Boca, potrivit unui sondaj. Ceea ce nu se poate spune de exemplu despre Elvis Presley.

Și anul acesta la comemorarea a 28 de ani de la moartea lui Arsenie Boca, Mănăstirea Prislop, din judeţul Hunedoara, unde se află mormântul duhovnicului a devenit neîncăpătoare pentru pelerini. Mănăstirea a primit marţi, aproape 10.000 de pelerini veniţi din toate colţurile ţării să se închine la mormântul faimosului duhovnic, relatează zhd.ro.

Zeci de mașini și autocare au adus oameni din toate colţurile ţării. Pelernii au fost întâmpinaţi cu sarmale şi colaci, unii au primit calendare şi flori. La rândul lor, mulţi dintre ei au adus pachete cu daruri la mănăstire.

La ora amiezii, o slujbă de comemorare a avut loc la mormântul duhovnicului, cel mai aglomerat loc al mănăstirii, iar la finalul ei, şirul de autocare cu care au veniţi cei mai mulţi dintre pelerini a pornit pe drumul de întoarcere.

Arsenie Boca (n. 29 septembrie 1910, Vaţa de Sus, Hunedoara – d. 28 noiembrie 1989, Sinaia) a fost părinte ieromonah, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop. Odată cu instaurarea regimului comunist în anul 1945, Arsenie Boca a intrat în atenţia autorităţilor represive ale regimului, trecând prin calvarul anchetelor şi al arestărilor. A fost închis în arestul Siguranţei din Braşov, apoi dus la Canal şi a trecut prin în închisorile Jilava, Timişoara şi Oradea. După eliberarea din temniţele comuniste, de la mijlocul anilor 1950, Arsenie Boca nu şi-a mai putut relua activitatea de preot. Duhovnicul a murit în 28 noiembrie 1989, iar apropiaţii săi susţin că ar fi prevestit prăbuşirea regimului comunist din România şi moartea, în zi de sărbătoare, a fostului preşedinte comunist Nicolae Ceauşescu. Dorinţa sa a fost să fie înmormântat la Mănăstirea Prislop, iar una din vorbele sale de duh se leagă de locul din Ţara Haţegului: „Va lua ţara foc de la Prislop”, ar fi spus călugărul.

"Succesul" dacă poate fi numit aşa, de care beneficiază memoria lui Arsenie Boca e uşor de înţeles: Potrivit unui sondaj realizat de INSCOP pentru jurnaliştii de la Adevărul, 90,6% dintre români au auzit de Arsenie Boca, faţă de doar 8,4% care nu au auzit.

Din totalul celor care au auzit de Arsenie Boca, 34,8% spun că reprezintă pentru ei un sfânt, 17,2% că a fost preot, pentru 6,9% nu reprezintă nimic, 5,9% îl consideră un călugăr şi 5,3% spun că reprezintă ideea de credinţă

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`