15 mai, stare de alertă. În ce condiții se poate călători între localități

15 mai, stare de alertă. În ce condiții se poate călători între localități
FOTO: Pixabayc.om

Președintele Klaus Iohannis a nunțat că starea de urgență nu va fi prelungită, iar din data de 15 mai se va trece la stare de alertă. Ordonanțele militare nu vor mai fi în vigoare, însă autoritățile recomandă ca deplasările să se realizeze în continuare doar în cazurile cu adevărat necesare. În interiorul localităților se va putea circula fără declarație pe propria răspundere, însă ar putea există anumite condiții privind deplasarea între localități.

Odată cu încetarea stării de urgență, la data de 15 mai se vor redeschide și saloanele de înfrumusețare și cabinetele stomatologice, au explicat autoritățile.

Odată cu încetarea stării de urgență și trecerea la starea de alertă, măsurile vor fi luate de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență și nu ministrul de Interne, care a coordonat activitatea pe durata stării de urgență. Mai mult decât atât, ordonanțele militare vor expira, iar pe durata stării de alertă ele nu vor mai putea fi emise. Potrivit Protv.ro, măsruile de relaxare vor fi luate pas cu pas, odată la două săptămâni, ca autoritățile să poată avea sufficient timp pentru a analiza și a evalua efectele. Potrivit sursei citate anterior, iată cum se va putea circula între localități, începând cu data de 15 mai:

Deplasare în localitate, fără declarația pe propria răspundere

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că după data de 15 mai deplasarea în interiorul localităților se va face fără declarație pe propria răspundere, dar le recomandă românilor să nu exagerese și să se deplaseze doar dacă este neapărată nevoie.

„ În primul rând, după 15 mai putem, în principiu, să ne mișcăm în interiorul localității unde avem treabă, dar este clar: nu e bine să exagerăm. Deplasările să se facă atunci când sunt necesare, dar nu va mai fi nevoie să declarăm în prealabil unde mergem.”

Condiții de călătirie între localități, din data de 15 mai

Pentru călătoriile în afara localității, Președintele Iohannis a explicat că vor există câteva motive serioase, pentru care deplasările vor fi premise, precum în interes de serviciu sau din motive medicale, dar și sportul individual precum mersul pe bicicletă.

„ Deplasările, în esență, vor fi restricționate pentru a pleca din localitate. Însă și aici sunt câteva excepții. Este voie să se plece din localitate, de exemplu, în interes de serviciu, pentru probleme medicale. Este posibil să se iasă, de exemplu, pentru sport individual, pentru mers cu bicicleta în afară localității sau altele”, a explicat acesta.

Mai mult decât atât, ministrul de Interne, MarcelVela a clarificat problema deplasării între localități, explicând care sunt motivele pentru care românii vor putea părăsi orașele în care se află.„Pot ieși din localitate să meargă să facă drumeții, sporturi individuale, să meargă să facă agricultură, acțiuni economice, în vizită. Pot să facă orice lucru care este logic și necesar și util”.

Regulile de distanțare socială, valabile în continuare

O regulă deja anunțată pentru data de 15 mai și pentru perioada stării de alertă este purtarea măștii de protecție, ce va fi obligatorie în spațiile publice închise, precum mijloacele de transport în comun. Mai mult decât atât, firmele ar putea alterna programul angajaților, pentru a evita aglomerația de pe străzi și din mijloacele de transport în comun, relatează sursa citată mai sus.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`