Alimentele s-ar putea scumpi cu 30% în următoarele luni din cauza taxei de reciclare a ambalajelor. Avertismentul vine din partea producătorilor din industria alimentară.
Guvernul a triplat tariful taxei de mediu şi a decis că după 25 ianuarie se vor aplica și sancțiuni pentru neplată, ceea ce îi obligă pe procesatori să o plătească.
Taxa de reciclare aduce însă costuri suplimentare pentru producători, iar ambalajele vor costa mai mult.
Şi tocmai de aceea, patronatele și sindicatele din industria alimentară au cerut demisia ministrului Mediului.
#DIRECT_ONE_yjy7c0#
Producătorii plăteau până acum pentru o tonă de deşeuri din ambalaje suma de 70 de lei. Însă firmele care le colectau au fost amendate cu milioane de lei de Ministerul Mediului pentru mai multe nereguli, astfel că aceste firme nu au mai ridicat deşeurile.
Prin urmare, producătorii sunt obligaţi să plătească statului taxa de reciclare de 2 lei pentru fiecare kilogram.
Ca să-şi recupereze costurile, producătorii vor să majoreze preţurile produselor.
În aceste condiţii, unele alimente s-ar putea scumpi chiar şi cu 30%. Chiar și așa, producătorii se tem că nu vor rezista pe piață la concurență cu importurile.
Anul trecut s-au dat amenzi record în industria colectării deşeurilor. Penalizările de 84 milioane de lei aplicate mai multor Organizaţii de Transfer de Responsabilitate au fost mult prea mari pentru ca ele să le poată plăti şi chiar „premeditate” de către Administraţia Fondului pentru Mediu, a acuzat conducerea Asociaţiei de Coordonare şi Management Integrat al Ambalajelor.
Toată această acţiune ar putea avea ca scop naţionalizarea acestei industrii în care se rulează anual 2 miliarde de lei, declara toamna trecută liderul asociaţiei, Doru Iorga, pentru Ziarul Financiar. Şi nu au fost singurele reclamaţii.
Proiectul de Ordin de Ministru care urmărește simplificarea procedurii de acordare, revizuire şi anulare a licenţei de operare a organizaţiilor colective a fost criticat de majoritatea organizațiilor de profil. Reprezentanții acestor organizaţii au declarat pentru jurnaliştii de la green-report că desființarea Comisiei de avizare va da posibilitatea oricărei SRL, ca pe baza unei cereri, să intre în această activitate.