Proiectul rectificării bugetare a fost făcut public: 11 ministere vor pierde din buget. Banii, directionaţi către baronii locali prin controversatul PNDL

Proiectul rectificării bugetare a fost făcut public: 11 ministere vor pierde din buget. Banii, directionaţi către baronii locali prin controversatul PNDL
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul Finanţelor Publice a făcut public, marţi, proiectul rectificării bugetare pe care urmează să o adopte Guvernul. Conform acestuia, vor fi tăiate sume importante de la 11 ministere.

Mai exact este vorba de: Ministerul Transporturilor (-128,8 milioane lei), Ministerul Fondurilor Europene (-681,9 milioane lei), Ministerul pentru Mediul de afaceri, Comerț și Antreprenoriat (-243 milioane de lei), Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (- 310,4 milioane de lei), Ministerul Cercetării și Inovării (- 369,1 milioane lei), Ministerul Educației Naționale (- 1,03 miliarde lei), Secretariatul General al Guvernului (-143,6 milioane lei).

În schimb, ministerul condus de Eugen Teodorovici a suplimentat cu 1,5 miliarde de lei bugetul pentru PNDL, fondul destinat în primul rând baronilor locali și împărțit de multe ori pe criterii clientelare.

Totodată, ministerul de Finanțe anunță că s-a majorat cu 400 milioane lei pentru plafonul de împrumuturi/ trageri pentru unitățile administrativ teritoriale.

Comunicatul de presă al Ministerului Finanţelor:

”Ministerul Finanțelor Publice a elaborat proiectul rectificării bugetare și asigură respectarea limitei de 2,76% a deficitului bugetar.

Produsul intern brut s-a majorat la 1031 miliarde lei, față de 1022,5 miliarde lei cât s-a estimat la fundamentarea bugetului pe acest an.

Proiectul rectificării bugetare asigură sumele necesare pentru plata pensiilor și a salariilor.

De asemenea, sunt asigurate sumele necesare pentru proiectele de investiții aflate în derulare, în timp ce sunt reduse sumele alocate instituțiilor cu un grad scăzut de utilizare a banilor alocați.

Totodată, se asigură suma de 135 milioane lei pentru finalizarea procesului de restituire a taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule, a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi a timbrului de mediu pentru autovehicule, reprezentând accesoriile ramase la suma restituită (dobânzi).

Se vor aloca 500 milioane lei pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse în acest an.

Bugetele locale cresc cu 4,4 miliarde lei, astfel:
2,9 miliarde de lei pentru echilibrare. Din această sumă, se prevăd în sumă globală 1,5 miliarde lei, urmând ca diferența să se aloce ulterior prin hotărâre de Guvern

1,5 miliarde de lei pentru PNDL

Totodată, s-a majorat cu 400 milioane lei pentru plafonul de împrumuturi/ trageri pentru unitățile administrativ teritoriale.

De asemenea, plafoanele de contractare acordate din disponibilitățile contului general al Trezoreriei Statului pentru finanțarea proiectelor de investiții în cadrul Fondului de Dezvoltare și Investiții, se stabilesc în sumă de 10 miliarde de lei.

Diminuările au fost operate de la Ministerul Transporturilor (-128,8 milioane lei), Ministerul Fondurilor Europene (-681,9 milioane lei), Ministerul pentru Mediul de afaceri, Comerț și Antreprenoriat (-243 milioane de lei), Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (- 310,4 milioane de lei), Ministerul Cercetării și Inovării (- 369,1 milioane lei), Ministerul Educației Naționale (- 1,03 miliarde lei), Secretariatul General al Guvernului (-143,6 milioane lei).

La instituțiile la care au fost diminuate creditele bugetare, nu au fost diminuate corespunzător și creditele de angajament, astfel încât să nu fie afectat procesul de contractare a proiectelor finanțate din fonduri europene precum și a lucrărilor de investiții. Diminuarea referindu-se doar la creditele bugetare (cash).

Proiectul rectificării bugetare este publicat pe site-ul MFP.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:35 - Guvernul României a publicat documentul primit de la autoritățile ucrainene cu privire la interdicția lui George Simion în Ucraina (VIDEO)
20:19 - Mihaela Botezatu, răspuns acid la insistențele Adrianei Bahmuțeanu de a-și vedea copiii: „Nu vor să o vadă”
20:16 - România are cea mai mare inflație estimată pentru 2024, dublu față de media Uniunii Europene. Prețurile la noi cresc mai repede decât în orice alt stat din UE și vor continua să crească
20:14 - Cum și când a fost, de fapt, înmormântat Silviu Prigoană: “Au ajuns acolo, au tras chiar în fața cavoului familiei, care este imens, și l-au …”
19:45 - Marcel Ciolacu a anunțat că a primit acceptul pentru a face public actul prin care Ucraina l-a interzis pe George Simion: „Cine va face solicitare pe Legea 544, imediat va primi răspunsul cu documentul în copie” (VIDEO)
19:40 - Bărbat din Bihor, arestat după ce a furat bani din mai multe biserici. Care este suma totală sustrasă și cum acționa hoțul
19:39 - Ciucă spune că are „dovada că trolling-ul AUR este susținut direct de către PSD” și acuză „o diversiune tip Potemkin, tipic KGB-istă”
19:31 - Ștefan Pălărie, după acuzațiile Elenei Lasconi: „Au existat și telefoane de amenințare, și au existat și telefoane de intimidare sau de propunere de retragere” (VIDEO)
19:05 - Posibilă fabrică de troli AUR fix în Casa Presei, sub numele fals de „Departamentul Antifraudă”. Descoperirea făcută de jurnalistul Ovidiu Vanghele și ce spune Marius Lulea, unul dintre fondatorii partidului (VIDEO)
18:57 - Alertă în Buzău. Patru persoane, prinse sub un mal de pământ. Pompierii au intervenit de urgență pentru a-i salva