Producția globală de petrol va fi redusă cu până la 20%, pentru a opri prăbușirea prețurilor. Pandemia de coronavirus aduce un acord istoric între SUA, Rusia și OPEC

Producția globală de petrol va fi redusă cu până la 20%, pentru a opri prăbușirea prețurilor. Pandemia de coronavirus aduce un acord istoric între SUA, Rusia și OPEC

SUA, Rusia, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și alți actori au convenit, sâmbătă, să reducă producția pentru a crește prețurile pe fondul pandemiei de coronavirus, într-un acord fără precedent, care ar putea reduce oferta globală de petrol cu până la 20%, potrivit Reuters.

Măsurile impuse în mai toată lumea pentru limitarea răspândirii COVID-19 au distrus cererea de combustibil, astfel că prețurile petrolului au scăzut dramatic, punând tot mai multă presiune pe bugetele producătorilor și lovind puternic industria gazelor de șist din SUA, care este mai vulnerabilă în fața unor tarife mici, având în vedere că și costurile pe care le presupune sunt mai mari.

Acord istoric între SUA, Rusia și OPEC

Grupul, cunoscut drept OPEC+, susține că a ajuns la un acord privind reducerea producției cu 9,7 milioane de barili pe zi, între mai și iunie, la capătul a patru zile de discuții și în urma insistențelor virulente venite dinspre Casa Albă, de unde președintele Donald Trump cerea cu insistență un consens pentru a opri declinul prețurilor.

Surse din OPEC+ susțin că, începând de la 1 mai, producția globală de petrol va fi redusă cu 20%. Deși a avut aceeași prevedere în varianta inițială, OPEC a scos acest aspect din versiunea finală anunțului.

Vorbim despre cea mai mare tăiere a producției de petrol făcută vreodată, care este de patru ori peste cea înregistrată în marja crizei din 2008. Deși producția va fi redusă eșalonat până în aprilie 2022, este de așteptat ca producătorii să reducă actualele condiții convenite din iulie 2020.

Într-o declarație susținută la Casa Albă, președintele Donald Trump a lăudat Rusia și Arabia Saudită pentru angajamentul „de a readuce producția de petrol la niveluri în concordanță cu energia globală și stabilitatea piețelor financiare”.

Anterior, pe Twitter, Trump scria: „Cel mai mare Acord al Petrolului cu OPEC+ este gata. Acesta va salva sute de mii de locuri de muncă în sectorul energetic din Statele Unite”.

Producția globală de petrol, redusă cu până la 20%

Din cauza pandemiei de coronavirus, cererea globală de petrol s-a redus cu o treime, iar prețurile au crescut cu peste 1 dolar la baril, luni, dar câștigurile au fost limitate de îngrijorarea că acordul nu va fi suficient pentru ca supraproducția să fie armonizată de o cerere afectată puternic de criza COVID-19.

Reducerea globală totală a producției de petrol va fi susținută și de contribuții din partea non-membrilor, de reduceri voluntare puse în scenă de membrii OPEC+, precum și de cumpărarea de rezerve strategice de către cei mai mari consumatori ai lumii. Astfel, surse din OPEC+ se așteaptă ca reducerea să însumeze peste 20 de milioane de barili pe zi, adică 20% din oferta globală de petrol.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie