Primăria Capitalei, TĂIERI MASIVE de buget. Cele mai afectate vor fi instituțiile culturale, școlile, investițiile și încălzirea

Primăria Capitalei, TĂIERI MASIVE de buget. Cele mai afectate vor fi instituțiile culturale, școlile, investițiile și încălzirea
Foto: Inquam Photos / George Călin

Municipalitatea vrea să taie peste 600 milioane lei din veniturile instituțiilorpe care le are în subordine.

Potrivit unui proiect de hotărâre afișat pe site-ul PMB, Primăria Capitalei propune o rectificare bugetară negativă de 608 milioane lei, bugetul rămas fiind de 6,2 miliarde lei.

Dacă proiectul de rectificare va fi aprobat, sumele cele mai importante vor tăiate de la cultură și biserici (90 milioane lei), învățământ (35 milioane lei), subvenția la încălzire(288 milioane lei), transport (53 milioane lei), dar și de la investiții.

PMB dă vina, pentru tăieri, pe Guvern. În nota de fundamentare, Municipalitatea motivează că rectificarea este necesară după ce impozitul pe venit a scăzut la 10% și Executivul nu a dat banii promiși pentru echilibrarea bugetelor.

Singurele instituții care vor primi bani în plus la rectificare sunt câteva unități sanitare din subordinea Primăriei București.

Proiectul de rectificare urmează să fie discutat în ședința Consiliului General de miercuri, 26 iunie.

Principalele tăieri sunt:

– 10 milioane de la Administrația străzilor;
– 11 milioane de la Clubul Sportiv Municipal;
– 11 milioane de la CREART;
– 3,4 milioane lei de la Poliția Locală;
– 13,4 milioane lei de la Administrația Monumentelor și Patrimoniului Istoric (5 milioane lei se iau de la biserici, restul de la statui);
– 16,2 milioane lei de la consolidări;
– 5 milioane lei ARCUB.
– 20 milioane lei de la modernizarea patinoarului Flamaropol;
– 12 milioane lei de la restaurarea Ansamblului Curtea Veche;
– 20 milioane lei de la rețelele de apă și canal din Cartierul Henry Coandă;
– 25 milioane lei de la Reabilitarea Șos Pantelimon (parcarea park&ride);
– 10 milioane lei de la Străpungerea Nicolae Grigorescu, etapa II;
– 4 milioane lei reabilitare Șoseaua Iancului;
– 4 milioane lei finalizare lucrări pasaj pietonal Piața Revoluției;
– 87 de milioane de lei de la bugetul pentru locuințe și dezvoltare locală;
– 15 milioane de lei de la sport;
– 33 milioane de lei de la întreținerea parcurilor;
– 11 milioane de lei de la sănătate;
– 20 de milioane de lei de la cheltuielile de sănătate;
– 20 de milioane de lei de la protecția mediului;
– 35,6 de milioane de lei de la învățământ.

În cazul învățământului, spre exemplu, cele35 de milioane de lei propuse să fie tăiate reprezintă aproape 22% din bugetul alocat pentru acest an.
Mai exact este vorba despre o tăiere de 35.681.000 lei, din cele 162.964.000 lei inițiale. Suma rectificată vizează în special investiții în infrastructura școlară. Sunt luați banii de la Învățământul preșcolar, de exemplu, în sumă de 7.985.000 de lei și mai rămân după rectificare 25.000 de lei. Sunt tăiate exact construcțiile, modernizările și extinderile unor grădinițe. Proiectul de rectificare menționează faptul că creditele de angajament rămân nemodificate, notează edupedu.ro.

Pentru licee este tăiată o treime din sumă. Concret, din 15.489.000 lei sunt propuse pentru rectificare 5.527.000 lei. Este vorba despre proiecte de extindere sau modernizare la trei licee: Grupul Școlar Nichita Stănescu, Liceul Benjamin Franklin și Liceul Teoretic Ștefan Odobleja.

Primarul Gabriela Firea declara recent, pe fondul tăierii bugetului de către Guvern, că Municipalitatea şi primăriile de sector se află într-un „faliment nedeclarat” şi că bugetele le-au fost alocate mai mult „pe hârtie”.

De altfel, intenția Primăriei Capitalei de a tăia din bugetele instituțiilor din subordinea era deja clară. Maia Morgenstern, directorul Teatrului Evreiesc de Stat, a publicat, joi, un email prin care Municipalitatea i-a cerut să prezinte o propunere de reducere cu 500.000 de lei a bugetului teatrului (Detalii AICI).

Propunerea PMB de rectificare bugetară poate fi consultată integral AICI.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`