Polonia caută bani pentru lupta cu COVID-19: Fondurile private de pensii garantate de stat ar putea fi naționalizate la scară largă

Polonia caută bani pentru lupta cu COVID-19: Fondurile private de pensii garantate de stat ar putea fi naționalizate la scară largă
foto: Pixabay

Polonia ar căuta bani în plus în lupta cu COVID-19 și efectele sale, iar guvernul de la Varșovia ar lua în calcul o naționalizare la scară largă a fondurilor private de pensii garantate de stat (OFE), susține Warsaw Voice, citând surse din Lege și Justiție (PiS), partidul polonez de guvernământ, potrivit Ziarul Financiar.

Bani pentru lupta cu COVID-19. Fodurile private de pensii garantate de stat din Polonia ar putea finaționalizate

Astfel, guvernul ar putea lichida fondurile de pensii. Banii ar urma să fie transferați în întregime în Fondul de Rezerve Demografice (FRD), pentru ca mai apoi guvernul să îi folosească cum vrea.

Mai mult decât atât, Antoni Kolek, președintele think tank-ului polonez Instytut Emerytalny, statul ar urma să devină acționar în firme ce sunt private la ora actuală.

Nu ar fi prima oară când PiS dorește să regândească sistemul de pensii. În 2019, Polonia anunța că vrea să reformeze sectorul, astfel încât să nu mai existe nesiguranță cu privire la viitorul activelor administrate de fonduri private, iar guvernul să evite o creștere a deficitului bugetar. Odată cu anunțul scădeau și acțiunile poloneze.

În orice caz, în noiembrie 2019, guvernul polonez aproba transferul tuturor fondurilor de pensii OFE către conduri individuale de pensii. Decizia urma să aducă 4,5 miliarde de euro la bugetul statutului.

PiS ar fi plănuit de multă vreme să schimbe logica administrării activelor de către fonduri OFE, pensii garantate de stat. Chiar și guvernul anterior încerca să aducă schimbări sistemului, în 2014, când prelua toate obligațiunile guvernamentale deținute de fondurile de pensii, sau peste jumătate din activele acestora, pentru reducerea datoriei publice.

Polonia este statul Uniunii Europene cu una dintre cele mai scăzute rate de natalitate și întâlnește mai multe dificultăți la nivel de plată a pensiilor de stat, în special către cei care nu au economisit suficient pe vremea comunismului. Astfel, economiile pentru pensie sunt un subiect cel puțin notabil în Spania.

Karol Pogorzelski, economist ING Bank, a explicat că deși nu va fi nicio schimbare reală pentru polonezii de rând, guvernul va avea sumele necesare astfel încât să finanțeze cea de-a 13 pensie. El se referea la una dintre promisiunile electorale făcute de PiS.

Polonia, aproape 6.700 de cazuri de infecție cu coronavirus

Potrivit Worldometer, Polonia a diagnosticat aproape 6.700 de cazuri de infecție cu coronavirus, în timp ce 232 de persoane confirmate cu COVID-19 au decedat. Un număr de 160 de pacienți sunt în stare critică.

La nivel global, coronavirusul s-a răspândit în 210 țări și teritorii, provocând peste 1,85 milioane de îmbolnăviri. Dacă peste 114.000 de persoane diagnosticate cu COVID-19 și-au găsit sfârșitul, aproape 429.000 au fost declarate vindecate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`