ONU: Jumătate din muncitorii lumii riscă să rămână fără slujbe din cauza pandemiei. 1,6 miliarde de oameni, loviţi economic de COVID-19

ONU: Jumătate din muncitorii lumii riscă să rămână fără slujbe din cauza pandemiei. 1,6 miliarde de oameni, loviţi economic de COVID-19
Foto: pixabay.com

Anunţ îngrijorător de la Organizației Internaționale a Muncii (OIM): aproape jumătate din forța de muncă globală, 1,6 miliarde de oameni, sunt în „pericol iminent de a rămâne fără mijloace de trai” din cauza impactului economic al Covid-19, transmite The Guardian.

Din cei 3,3 miliarde de oameni, care reprezintă populația muncitoare de pe gob, aproximativ 2 miliarde lucrează în „economia informală”, adică prin contracte pe termen scurt sau sunt liberi profesioniști. Aceştia au fost cel mai rapid şi puternic loviţi de criza economică declanşată de pandemie. Ei au pierdut aproximativ 60% din venituri din prima lună a crizei. Mai mult decât atât, dintre aceștia, 1,6 miliarde riscă să-și piardă definitiv locul de muncă, a avertizat agenţia din cadrul ONU.

„Această criză a locurilor de muncă și toate consecințele sale se adâncesc în comparație cu ultimele noastre estimări, de acum trei săptămâni”, a transmis directorul general al OIM, Guy Ryder, previzionând un impact „masiv” al sărăciei.

„Pentru milioane de muncitori, lipsa veniturilor înseamnă lipsa mâncării, lipsa siguranței și lipsa viitorului. Milioane de afaceri din întreaga lume abia mai respiră”, a mai subliniat Ryder. „Aceşti oameni nu au economii sau acces la credite. Aceasta este fața reală a lumii muncii. Dacă nu-i ajutăm acum, vor pieri pur și simplu”.

America de Nord și de Sud au fost cele mai afectate regiuni după răspândirea rapidă a virusului prin SUA și Brazilia, însă şi liberii profesioniști și muncitorii cu contract limitat din Europa au fost i puși față în față cu falimentul.

Peste 436 milioane de companii riscă să fie închise, la nivel mondial

În cadrul celei de-al treilea raport realizat de OIM de la declanşarea pandemiei, se estimează că aproape 232 de companii de comerţ en gros şi cu amănuntul, 111 milioane din sectorul de prelucrare, 51 de milioane din cel hotelier şi 42 de milioane din alte domenii, precum cel imobiliar, se află „într-un pericol major”.

Instituţia, cu sediul la Geneva, cere insistent ca măsurile luate pentru reactivarea economiei în diferite ţări să se bazeze pe un nivel ridicat de creare de locuri de muncă. De asemenea, OIM cere „politici şi instituţii de muncă mai puternice şi cu sisteme de protecţie socială mai ample” cărora să fie alocate mai multe resurse.

OIM estimează că în al doilea trimestru, din cauza izolării sociale şi a altor măsuri pentru frânarea răspândirii pandemiei, se vor pierde 10,5% din orele de muncă la nivel mondial, echivalentul a 305 milioane de locuri de muncă pentru normă întreagă. Amintim că la începutul lunii aprilie, OIM estima o pierdere de doar 195 milioane locuri de muncă, ceea ce înseamnă că datele apărute între timp sunt şi mai pesimiste.

Organizației Internaționale a Munciirecomandă o mai mare coordonare la nivel internaţional în ceea ce priveşte pachetele de măsuri de stimulare, cu scopul ca „recuperarea să fie efectivă şi sustenabilă”.

IMM-urile româneşti, cerere masivă de finanţare

Peste 24.000 de companii s-au înscris peIMM Invest, programul guvernamental care ajută firmele să-şi asigure capitalul de lucru şi de investiţii în contextul epidemiei de coronavirus.Cele mai mari 500 de în­treprinderi mici şi mijlo­cii care s-au în­scris până marți, la ora 12.15, au împre­ună aproape 148.000 de angajaţi şi afaceri cu­mulate de peste 52 miliarde de lei în 2018.

Prin intermediulIMM Invest, statul le garantează firmelor înscrise până la 90% din valoare creditelor obţinute de acestea de la bănci. De asemenea, statul va subvenţiona dobânda pentru aceste credite, însă doar până la sfârşitul lui 2020.

Noi date statistice indică faptul că România ar urma să scape în proporție de 97% de pandemia deCOVID-19la sfârșitul lunii mai și complet la sfârșitul lui august. Estimarea este făcutăconform unui model matematic ce vizează date privind evoluția zilnică a cazurilor de coronavirus.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`