Ministrul Fondurilor Europene: „În umatoarea perioadă vom avea creionat scenariul alocării de granturi pentru IMM-uri aflate în dificultate. Bugetul discutat pornește de la 500 milioane euro”

Ministrul Fondurilor Europene: În umatoarea perioadă vom avea creionat scenariul alocării de granturi pentru IMM-uri aflate în dificultate. Bugetul discutat pornește de la 500 milioane euro
Foto: gov.ro

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a explicat marți seara, pentru B1 TV, într-o intervenție la emisiunea Dosar de politician, care sunt planurile pe care Guvernul le pregătește pentru sprijinirea IMM-urilor afectate de criza generată de noul coronavirus. Ministrul a precizat că a discutat cu reprezentanții Comisiei pentru alocarea de fonduri europene în vederea sprijinirii capitalului de lucru, necesar pentru relansarea activității economice a companiilor.

„Chiar în cursul zilei de astăzi am avut o videoconferințăcu reprezentanții Comisiei unde am ridicat aceastăproblemă a capitalului de lucru de care companiile au nevoie, mai ales companiile afectate de criza generatăde coronavirus.

Vestea bunăeste căam găsit un agrement ca sa putem aloca fonduri eurpene în perioada care urmeazăpentrucapitalul de lucru destinat companiilor, acel capital necesarca săiși poatăreporni activitățile dar și pentrucei care se gândesc săschimbe planul de bussiness și se gândesc săaibă alt tip de afacere”, a explicat ministrul Fondurilor Europene.

De asemenea, ministrul a dat asigurări că acest capital de lucru este nerambursabil și că în perioada următoare va fi finalizat un plan privind acordarea de granturi pentru IMM-uri.

„Acest capital de lucru va fi nerambursabil. Trebuie săfie o discuțiein Guvernul României șiva fi nevoie de o decizie în acest sens. În umatoarea perioadăvom avea creionat scenariul alocarii de granturi pentru IMM-uri aflate în dificultate nu așputea sămăpronunțasupra nivelului grantului pentru căîn momentul de fațăfacem simulări și scenarii.

Dar pot săvăspun înpremierăcăun asfel de program a fost discutat la nivel de premier și că dupăo decizie la nivelul Guvernului se va face public programul acesta de asigurare a capitalului de lucru pentru restartareacompaniilor”, a explicat ministrul Fondurilor Europene.

În ceea ce privește bugetul pentru aceste granturi, ministrul a precizat că pornește de la suma de 500 milioane de euro ce vo fi pus ela dispoziție IMM-urilor afectate de COVID-19.

„Avem un buget dar, între valorile minime și maxime, începem discuțiilecu Comisia de la 500 milioane de euro în sus. Acesta va fi nivelul interventiei. Înaceste zile facem calculele cu privire la fondurile pe care putem săle disponibilizăm înurmatoarea perioadăde.

Aceste granturi si aceste capital de lucru trebuie sa fie destinat cu prioritate pentru acele IMM-uria căror activitate a fost întreruptăsau afectatăde COVID-19. Cred căaceste granturieste corect să plece catre acest sector”

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Măsuri de sprijin luate de Guvernul României, în valoare de 810 milioane de euro, bani europeni

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a anunțat la finalul ședinței de guvern de luni cinci măsuri de sprijin luate de Guvernul României, în valoare de 810 milioane de euro, în contextul pandemiei de coronavirus, cu ajutorul fondurilor europene.

Prima măsură vizează achiziționarea echipamentelor medicale și de protecție medicală, urmând să fie decontate cheltuieli de 350 de milioane de euro cu ajutorul fondurilor europene.

De asemenea, pentru personalul medical, ministrul a anunțat că cei care se află în linia întâi în lupta cu noul coronavirus vor primi un spor de risc lunar de 2.500 de lei. Acesta va fi impozitat cu 10%, urmând ca medicii să primească o sumă netă de 2.250 de lei.

Cea de-a treia măsură vizează sprijinul bătrânilor aflați în carantină, prin intermediul unor asistenți sociali și comunitari.

A patra masura anunțată este cea referitoare la șomajl tehnic, Guvernul României a aprobat ca o parte din fondurile necesare să fie decontate din fonduri europene. Pentru moment este vorba despre 300 milioane de euro, existând posibilitatea ca această sumă să crească.

Cea de-a cincea masura este cea referitoare la produsele de igiena corporală. În acest sens, 165.000 de pochete vor fi distribuite celor aflați în carantină și care au nevoie de asistență. Și aceasta este o forma de sprijin din bugetul Uniunii Europene, pe baza fondurilor europene ale României.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`