Ministrul Agriculturii, în contextul secetei: Am discutat cu băncile un proiect normativ, un mecanism de amânare a ratelor fermierilor

Ministrul Agriculturii, în contextul secetei: Am discutat cu băncile un proiect normativ, un mecanism de amânare a ratelor fermierilor

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat, într-o conferință de presă, că a avut mai multe discuţii cu băncile prezente în România pentru a elabora un act normativ privind amânarea plăţii ratelor la creditele făcute de fermieri, astfel încât aceştia să îşi poată continua activitatea, în contextul în care unii fermieri sunt aproape de pragul falimentului din cauza secetei.

Adrian Oros: Am discutat cu băncile un proiect normativ. Acesta aşteaptă o reglementare a BNR

Acesta a afirmat că, din cauza secetei prelungite din toamna trecută, urmată de cea din primăvara acestui an, producţia medie la hectar a scăzut la toate culturile de cereale şi oleaginoase însămânţate în toamna anului 2019, potrivit primelor date colectate de reprezentanţii Ministerului Agriculturii, după ce au fost adunate roadele de pe aproape 90% din suprafaţa cultivată.

„La grâu am avut cea mai mare suprafaţă însămânţată, peste 80% din suprafaţa totală, de 2,9 milioane de hectare. S-a recoltat peste 89% din suprafaţă şi producţia medie la grâu este de 2,9 t/ha faţă de 4,8 t/ha în 2019. S-a diminuat cu 40% producţia medie la hectar. Dacă anul trecut am avut peste 9 mil. tone grâu, anul acesta estimările sunt de 5,5 – 5,6 mil. tone“, a menționat oficialul, conform zf.ro.

Anul trecut, cantitatea de grâu recoltată a fost de aproape 10 milioane de tone, România situându-se pe locul patru în UE la producţia obţinută şi suprafaţa cultivată.

Spre deosebire de anul 2019, când producția la secară producţia medie a fost diminuată de la 3,2 t/ha, anul acesta a fost de 2,5 t/ha. De asemenea, și la orz producţia medie a scăzut de la 5 t/ha la 2,6 t/ha, fiind înregistrată o scădere de 47%, iar la rapiţă a scăzut de la 2,3 t/ha la 1,9 t/ha.

Potrivit oficialului, ministerul Agriculturii va primi bani pentru despăgubiri, la rectificarea bugetară, ce va avea loc cel mai probabil la jumătatea lunii august. Suma prevăzută în schema de sprijin pentru agricultori este de 1,2 miliarde de lei pentru peste 34.000 fermieri.

Valoarea despăgubirilor va fi de 925 lei/ha pentru culturile de grâu şi secară şi de 1.002 lei/ha pentru cultura de rapiţă.

Adrian Oros a mai menţionat că vor fi despăgubiţi şi fermierii care au pagube însemnate şi la culturile de primăvară, respectiv floarea-soarelui şi porumb, cât şi proprietarii livezilor şi viilor, iar constatările efectelor calamităţii naturale se vor efectua până la data de 15 septembrie.

Ministrul a spus că a discutat cu băncile un proiect normativ, un mecanism de amânare a ratelor, însă acesta aşteaptă o reglementare a BNR.

„Am discutat cu băncile un proiect normativ, un mecanism de amânare a ratelor. Ieri a am avut a doua întâlnire, iar marea majoritate este de acord, singura problema este să primim o reglementare a BNR, sper ca în urma consultărilor să le permită băncilor să dea această facilitate. Seceta a afectat fermierii şi trebuie să îi ajutăm să îşi poată relua activitatea, să nu îi falimentăm“, a declarat el.

Oficialul a mai spus că suprafaţa afectată de secetă a fost de 1,2 mil. ha din cele 2,9 mil. ha însămânţate în toamnă, producţia de grâu scăzând aproape la jumătate.

Cu toate acestea, ministrul Agriculturii crede că „piaţa nu va fi afectată, iar preţul pâini nu va creşte, pentru că e suficient grâu la nivel intern şi în Europa“.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:09 - Atenționare de călătorie MAE: Posibile perturbări ale transportul public din Belgia
23:52 - Un oficial UE a fost condamnat la închisoare în Belarus. L-ar fi insultat pe Aleksandr Lukașenko
23:42 - Protest uriaș la Viena după preluarea puterii de către extrema dreaptă. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă. „Mi-e teamă pentru Europa pentru că autocrați nebuni ajung la putere”
23:26 - A murit Marius Ciugarin, fost fotbalist la Steaua și Sportul Studențesc
23:07 - Grădina zoologică din Oradea va avea o nouă locație, de aproape patru ori mai mare
23:02 - Nicușor Dan, despre modernizarea iluminatului public din București: 23,3 milioane lei pentru un oraș mai eficient energetic! Până în vară, vor fi înlocuite încă 7.822 de lămpi pe 34 de bulevarde
22:37 - Eugen Tomac: Președintele Iohannis cu cât mai mult stă la Cotroceni, cu atât mai mult rău face democrației românești. El este cel mai contestat și are pârghii pentru a detensiona situația (VIDEO)
22:36 - Noul ministru al Educației, despre efectele negative ale meditațiilor asupra sistemului de învățământ. „Trebuie fiscalizate pentru a nu scuti profesorul să-și facă bine datoria la clasă”
22:09 - Daniel Breaz (PNL): Dacă dorim într-adevăr să avem un Președinte al acestei alianțe pro-europene, va trebui să fim consecvenți și să mergem cu același Președinte (VIDEO)
22:02 - Poștașii au început împărțirea pensiilor. Cât mai au de așteptat cei care primesc banii pe card