Ludovic Orban: OUG privind eşalonarea datoriilor acumulate de la starea de urgenţă va fi publicată în Monitorul Oficial în cursul acestei zile sau marți (VIDEO)

Ludovic Orban: OUG privind eşalonarea datoriilor acumulate de la starea de urgenţă va fi publicată în Monitorul Oficial în cursul acestei zile sau marți (VIDEO)
Foto: Guvernul României / Facebook

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că Ordonanţa de Urgenţă care prevede eşalonarea datoriilor acumulate de la începutul stării de urgenţă şi suspendarea și după 25 octombrie a executărilor silite va fi publicată în Monitorul Oficial chiar în cursul acestei zile sau marţi.

OUG privind eşalonarea datoriilor va fi publicată luni sau marți în Monitorul Oficial

„Va fi publicată în Monitorul Oficial. Noi am adoptat măsura de după 25 octombrie, se pot face cereri de reeşalonare în termenul stabilit prin ordonanţa de urgenţă. Va fi publicată astăzi sau mâine ordonanţa”, a afirmat Ludovic Orban, în contextul în care un reporter a atras atenția că băncile nu pun în aplicare măsura deoarece actul normativ nu a fost încă publicat în Monitorul Oficial.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Joi, Guvernul PNL a adoptat o Ordonanță de Urgență ce prevede posibilitatea de a fi eșalonate datoriile pe care companiile și persoanele fizice le-au acumulat de când a fost declarată starea de urgenţă şi până la 25 octombrie.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a dat joi asigurări că nu vor exista executări silite pentru companii până pe 25 decembrie şi va fi luată măsura extinderii termenului pentru rambursarea TVA cu control ulterior până la 25 ianuarie.

„Datoriile vor fi amânate 12 luni. Eşalonarea se va acorda în termen de cel mult cinci zile pe baza unei cereri la care se anexează propunere de grafic, fără a fi necesară constituirea de garanţii”, precizase Cîțu, încă dinainte ca proiectul de OUG să ajungă pe masa Guvernului. Cererile de eşalonare vor putea fi depuse până pe 15 decembrie anul curent. El a mai spus că nu vor fi executări silite până la 25 decembrie.

Cîțu susține că pachetul de susţinere a economiei ar putea depăși 7% până la finele anului

La începutul aceste luni, ministrul Finanțelor declara că obligaţiile fiscale totale amânate la plată de către firme, în baza facilităţilor acordate de Guvern, a ajuns la 16,15 miliarde lei.

Florin Cîțu a mai afirmat că pachetul de susţinere a economiei este acum de aproape 6% din PIB: „Estimez că, până la finalul anului, va depăşi 7% din PIB. Este unul din cele mai generoase pachete de investiţii în economia României”.

El a mai spus că până acum încasările din TVA au fost mai mici cu două miliarde față de anul trecut, din cauza crizei generate de epidemia de coronavirus.

Florin Cîțu: Șocula lovit asimetric. HoReCa, unul dintre cele mai afectate sectoare ale economiei

Șocul care a lovit România, a lovit asimetric. Nu a lovit pe toată lumea la fel. Horeca a fost lovită mai puternic. A fost nevoie de măsuri care să meargă către acest sector. Sunt discuții pentru a vedea ce putem să facem pentru perioada următoare.

Măsurile luate se ridică la 7% din PIB. (…) banii s-au dus în somaj tehnic, garanții acordate. Nu i-am avut și a trebuit să-i luam de undeva”, a mai declarat ministrul liberal al Finanțelor.

Și premierul Ludovic Orban a ținut să se refere la dificultățile prin care a trecut acest sector: „Pentru HoReCa – încă n-am niciun fir de păr alb, dar dacă mi-ar fi ieșit un fir de păr alb, probabil ar fi avut legătură – noi am avut foarte multe măsuri pe care le-am adoptat. Din păcate, nu noi suntem de vină că a apărut această pandemie”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`