Guvernul a adoptat OUG care prevede amânarea plății ratelor la bănci cu până la nouă luni / Bonificații între 5% și 10% pentru firmele care plătesc impozitele pe profit până la 25 aprilie (VIDEO)

Guvernul a adoptat OUG care prevede amânarea plății ratelor la bănci cu până la nouă luni / Bonificații între 5% și 10% pentru firmele care plătesc impozitele pe profit până la 25 aprilie (VIDEO)
Foto: gov.ro

Guvernul a adoptat în ședința de joi Ordonanța de urgență cre privește suspendarea plății ratelor la bancă pentru o perioadă de până la nouă luni, în contextul crizei provocate de pandemia de COVID-19.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a explicat, la finalul ședinței de Guvern, că pot beneficia de această facilitate persoanele fizice și juridice care nu au restanțe, cererile putând fi depuse până la încetarea stării de urgență pe teritoriul României.

”Cine sunt cei care pot să beneficieze de această ordonanță: persoane fizice sau juridice. Aici includem pe toată lumea, cei care au calitatea de împrumutat în contractele de credit. Deci toți cei care sunt persoane fizice și persoane juridice care au calitatea de împrumutat.

Pe ce perioadă se pot suspenda ratele. Se supendă la cererea debitorului cu până la 9 luni, dar nu mult de 31.12.2020. (…) Am făcut acest lucru pentru că s-ar putea să fie persoane sau companii care doresc să suspende doar pentru o lună sau două luni. Am oferit această flexiblitate.

Cine poate să acceseze această facilitate. Măsura de suspendare a plății se acordă doar debitorilor ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situația gravă provocată de pandemia de COVID-19.

Până când se pot face aceste cereri. Cel mai târziu până la încetarea stării de urgență pe teritoriul României. Dobânda datorată de debitor este suspendată, se capitalizează la creditul existent. Adică se eșalonează pe toată durata creditului. (…)

Excepție fac creditele ipotecare pentru care se plătește eșalonat pentru maxim cinci ani. Asta pentru că statul român a intervenit să-i ajute pe cei cu credite ipotecare. Statul român garantează un procent de 100% plata dobânzii capitalizate aferente creditelor ipotecare. În cazul creditelor ipotecare, statul român garantează plata dobânzii capitalizate 100%, dar trebuie ca această dobândă să fie plătită pe o peroadă de cinci ani de la momentul suspendării.”, a declarat Florin Cîțu.

Totodată, ministrul Finanțelor a anunțat adoptarea unei ordonanțe în care sunt prevăzute alte măsuri fiscale. Potrivit acesteia, cei care plătesc impozitele pe profit până la data de 25 aprilie vor primi o bonificație. Aceasta este de de 5% pentru contribuabilii mari și 10% pentru cei mijlocii și mici.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`