EXCLUSIV ONLINE // Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a prezentat vineri Raport trimestrial asupra inflaţiei, context în care a anunțat că rata anuală a inflaţiei s-a situat în limita superioară a intervalului de variaţie asociat ţintei la sfârşitul T3.
„În ceea ce priveşte factorii care au dus în jos inflaţia au fost cei care au actionat asupra preturilor unor produse agroalimentare, în special pe segmentul legumelor. S-a corectat şi preţul internaţional al petrolului. Dacă această corecţie va continua în sensul scăderii este posibil ca inflaţia în România să reintre în intervalul de variaţie spre sfârşitul anului. Am avut o reducerea consistenta a preţului gazelor naturale”, a precizat Guvernatorul Mugur Isărescu .
În privința elementelor care au influențat negativ inflația, Guvernatorul BNR a enumerat un nou episod de scumpire a țigaretelor, șocurile de ofertă pe segmentul cărnii de porc, dinamica anuală robustă a veniturilor salariale și excedentul consistent de cerere agregată.
De asemenea, Mugur Isărescu a precizat că rata anuală a inflaţiei de bază şi-a continuat parcursul ascendent. În ceea ce privește perspectivele evoluției economice, guvernatorul BNR a precizat că trecem printr-o merioadă mai dificilă dar controlabilă.
„Rata anuală a inflaţiei de bază şi-a continuat parcursul ascendent, uşor uşor observat de la începutul anului 2019 sub amprenta unui climat inflaţionist. As spune ca relativ temperat daca ma uit la poyitia ciclica a economiei. Vedem cum se termină anul. Nu sunt optimist dar repet în orice caz apreciez că economia nu este în abis, nici în prapastie, nici la fundul prăpastiei, nici pe marginea prapastiei. Este într-o situație prociclică mai dificilă, dar cred eu controlabilă”, a declarat guvernatorul BNR.
Acesta a precizat că serviciile contribuie cel mai mult la creșterea prețurilor: “Prețul serviciilor în România va continua să crească și să contribuie la o inflație ceva mai ridicată în România decat în UE”, a precizat Mugur Isărescu.
Acesta a subliniat că creșterea PIB-ului a rămas alertă în T2 și încrederea în economie s-a îmbunătățit. Cu toate acestea Guvernatorul BNR a atras atenția că punctul cel mai vulnerabil pentru economia românească este creștere economiei bazată pe consum.
„Cererea de consum și-a menţinut ritmul înalt de creştere, n-aş spune că e în creştere. Stagnăm la niveluri înalte. Nu este un nivel sustenabil această creştere înaltă a consumului. Intr-un fel sau altul se va atenua. Cel mai bine este să se atenueze cu măsuri înţelepte să nu le atenueze forţele pieţei care sunt mult mai brutale şi uneori violente”, a mai precizat Guvernatorul Mugur Isărescu.
Mugur Isărescu, salutând noul CA al BNR
Acesta a atras atenţia că în România condiţiile de pe piaţa muncii au rămas tensionante.
“Avem o cerere de forță de muncă mai mare ca oferta, dar avem și o problemă structurală între ceea ce cere piața și ce oferă societatea”, a precizat Mugur Isărescu.
Un aspect pozitiv anunțat de guvernatorul BNR este dinamizarea investițiilor în domeniul construcțiilor. Pe de altă parte există și semnale de temperare în domeniul tehnologiilor.
Isărescu a admis că trebuiesc luate măsuri de ajustare, dar fără a brusca economia, fără să detalieze, însă. „Este treaba Ministerului Finanțelor. Situația este albastră, dar controlabilă. Bleu ciel, să spunem”, a conchis guvernatorul BNR.
BNR estima în august 2019 o inflaţie de 4,2% pentru finalul acestui an şi de 3,4% pentru decembrie 2020.
Conform BNR, rata anuală a inflaţiei este anticipată a se plasa în afara intervalului ţintei la finele anului 2019, în principal sub impactul şocurilor nevaforabile din prima parte a anului curent. Ulterior va reintra şi se va menţine în jumătatea superioară a intervalului ţintei pe fondul epuizării efectelor şocurilor de ofertă din 2019.