Florin Cîțu a declarat, joi, că Guvernul PNL nu ia în calcul tăierea pensiilor și salariilor. Ministrul Finanțelor a mai susținut că nu se discută în acest moment nici varianta restructurării în sectorul bugetar. Precizările vin în contextul în care economia românească, oricum șubredă, resimte tot mai mult efectele crizei declanșate de noul coronavirus. De altfel, Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a declarat că se așteaptă ca un milion de persoane să fie trimise în șomaj tehnic. Situația, însă, nu e caracteristică doar României. Rând pe rând economiile Uniunii Europene sunt lovite de criza COVID-19. În sprijinul lor, Comisia Europeană a venit cu mai multe măsuri și, ca o premieră, președinta Ursula von der Leyen a anunțat suspendarea prevederilor din Pactul de Stabilitate, astfel încât state membre să aibă voie să depășească ținta de deficit bugetar de 3% din PIB.
„Nu sunt luate în calcul tăieri de salarii și pensii”, a ținut să precizeze ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, pentru Digi24.
Întrebat despre o posibilă reducere de personal în sectorul bugetar, ministrul liberal a răspuns: „Nu, în acest moment nu ne uităm la o restructurare a aparatului public”.
Ministrul Finanțelor a mai precizat că se lucrează la o rectificare bugetară, ce se va face săptămâna viitoare, banii redistribuiți urmând să se ducă în Sănătate, echipamente, concedii medicale.
Miercuri, Ministerul Muncii a anunțat că la Inspecția Muncii au fost înregistrate aproape 800.000 de contracte individuale de muncă suspendate și peste 155.500 de contracte încetate. Multe dintre acestea erau din industria prelucrătoare, comerțul cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor, construcții, hoteluri și restaurante.
De altfel, la Ministerul Muncii, după cum a anunțat chiar ministrul Violeta Alexandru, este luat în calcul scenariul potrivit căruia un milion de persoane vor ajunge în șomaj tehnic.
Comisia Europeană a luat deja mai multe decizii pentru a veni în sprijinul statelor membre UE. Cea mai recentă dintre acestea vizează crearea SURE – un instrument ce va oferi țărilor împrumuturi în valoare de până la 100 de miliarde euro, astfel încât lucrătorii să poată primi un venit, iar întreprinderile să nu fie nevoite să treacă la concedieri.
De program vor mai putea beneficia pescarii și fermierii.
De asemenea, toate sumele neangajate din Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european şi Fondul de coeziune vor fi mobilizate pentru reducerea efectelor crizei COVID-19.
Pe 20 martie, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că suspendă prevederile Pactului de Stabilitate.
Asta înseamnă că statele membre UE, inclusiv România, pot cheltui cât e nevoie pentru a face față crizei COVID-19, fără a se teme de declanșarea unei proceduri de deficit excesiv din partea executivului comunitar.
„Nu am mai făcut niciodată acest lucru. Astăzi activăm clauza derogatorie specială. Guvernele naționale pot pompa în economie cât au nevoie. Relaxăm regulile bugetare pentru a le permite să facă acest lucru”, a anunțat atunci von der Leyen, într-un mesaj video pe Twitter.