EXCLUSIV // Având în vedere criza pe care pandemia de coronavirus a generat-o la nivelul societății și a economiei, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a pus la dispoiție în anul 2020 mai multe forme de sprijin financiar a producătorilor agricoli, în conforme cu prevederile legislației Uniunii Europene.
La solicitarea B1.RO, MADR a făcut o sinteză a principalelor forme de sprijin pe care agricultorii din România le au la dispoziție în acest moment.
În data de 04.05.2020, au fost publicate, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L140, o serie de acte normative adoptate de către Comisia Europeană în vederea optimizării gestionarii anumitor activități agricole specifice pe perioada în care pandemia de COVID-19 afectează statele membre UE. Printre aceste reglementări se numără și cele cu rol în intervenția pe piață prin acordarea unui ajutor pentru depozitarea privată a anumitor produse agroalimentare, astfel:
– Depozitare privată carne de bovină (REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2020/596 AL COMISIEI din 30 aprilie 2020 privind acordarea ajutorului pentru depozitarea privată a cărnii proaspete sau refrigerate de bovine cu vârsta de opt luni sau mai mult și stabilirea în avans a cuantumului ajutorului);
– Depozitare privată carne de capră și de oaie (REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2020/595 AL COMISIEI din 30 aprilie 2020 privind acordarea de ajutoare pentru depozitarea privată a cărnii de oaie și de capră și fixarea în avans a valorii ajutorului);
– Depozitare privată a untului (REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2020/597 AL COMISIEI și stabilirea în avans a cuantumului ajutorului);
– Depozitare privată lapte praf degresat (REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2020/597 AL COMISIEI din 30 aprilie 2020 privind acordarea ajutorului pentru depozitarea privată a laptelui praf degresat și stabilirea în avans a cuantumului ajutorului);
– Depozitarea privată a brânzeturilor (REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2020/591 AL COMISIEI din 30 aprilie 2020 de deschidere a unei scheme de ajutor cu caracter temporar și excepțional pentru depozitarea privată a anumitor brânzeturi și de stabilire în avans a cuantumului ajutorului).
Perioada de depunere a cererilor este deschisă începând cu data de 07.05.2020. Pentru produsele carne de bovină, respectiv carne de oaie și capră s-a stabilit ca termen limită de depunere a cererilor, data de 30.06.2020. La data de 30.06.2020 au fost verificate și acceptate patru cereri de participare pentru depozitarea privată pentru următoarele produse: unt, lapte, praf degresat, brânzeturi CEDAR, brânzeturi -cașcaval bloc. Suma totală pentru cele 4 contracte încheiate este de 64.719,97 lei.
Menționăm că MADR a inițiat un proiect de Hotărâre de Guvern care să permită plata sumelor menționate mai sus, acesta aflându-se în procedură de avizare interministerială.
De asemenea, MADR a inițiat actele normative de transpunere în legislația națională a prevederilor Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actual al pandemiei de Covid-19, acestea aflându-se de asemenea în procedura de avizare interministerială:
Ordonanța de urgență a Guvernului privind aprobarea Schemei de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul suin în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19
Obiectul prezentei ordonanțe îl reprezintă instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul suin în contextual crizei economice generate de pandemia COVID-19, având ca scop compensarea pierderilor cauzate de pandemia COVID-19, în perioada cuprinsă între 01 martie – 01 iulie 2020.
Reglementează acordarea unui ajutor de stat pe capacitatea de producție deținută de beneficiar, echivalent UVM, funcție de categoriile de suine, respectiv, suine la îngrășat și animale de reproducție.
Valoarea totală ce poate fi acordată pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole nu depășește 100.000 euro, iar cuantumul ajutorului este de 100 euro/UVM, echivalent în lei.
Plafonul maxim al schemei de ajutor de stat este de 119.560 mii lei și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anul 2020.
Ordonanța de urgență a Guvernului privind aprobarea Schemei de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul avicol în contextul crizei economice generate de pandemia COVID -19.
Obiectul prezentei ordonanțe îl reprezintă instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul avicol în contextul crizei economice generate de pandemia COVID – 19, având ca scop compensarea pierderilor cauzate de pandemia COVID-19, în perioada cuprinsă între 01 martie – 01 iulie 2020.
Reglementează acordarea unui ajutor de stat pe capacitatea de producție deținută de beneficiar, echivalent UVM, funcție de speciile și categoriile de păsări, respectiv, pui de carne, pui de curcă, găini ouătoare și găini rase grele.
Valoarea totală ce poate fi acordată pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole nu depășește 100.000 euro, iar cuantumul ajutorului este de 100 euro/UVM, echivalent în lei.
Plafonul maxim al schemei de ajutor de stat este de 109.800 mii lei și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anul 2020.
Ordonanța de urgență a Guvernului privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin în contextul crizei economice generate de pandemia COVID 19.
Obiectul prezentei ordonanțe îl reprezintă instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susținerea activității de creștere a animalelor din sectorul bovin în contextul crizei economice generate de pandemia COVID – 19, având ca scop compensarea pierderilor cauzate de pandemia COVID-19, în perioada cuprinsă între 1 martie – 1 iulie 2020.
Reglementează acordarea unui ajutor de stat pentru un efectiv de minimum 91 capete femele adulte bovine înregistrate în RNE la data de 1 iulie 2020.
Valoarea totală ce poate fi acordată pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole nu depășește 100.000 euro, iar cuantumul ajutorului este echivalentul în lei a 100 euro/cap femelă bovină adultă.
Plafonul maxim al schemei de ajutor de stat este de 35.700 mii lei și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anul 2020.
Hotărâre a Guvernului privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie – mai 2020 asupra sectorului apicol”.
Obiectul prezentei hotărâri stabileşte aprobarea unei scheme transparente de ajutor de minimis, respectiv acordarea unui ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie – mai 2020 asupra sectorului apicol.
Valoarea totală a ajutorului de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăși suma de 20.000 euro pe durata a 3 exerciții financiare, în cursul exercițiului financiar actual şi în cele două exerciții financiare precedente, iar cuantumul ajutorului este de 25 lei/familia de albine.
Plafonul maxim al schemei de ajutor de minimis este de 49.948,5 mii lei și se asigură din bugetul de stat, reprezentând circa 10.516.359,27 euro la cursul de schimb stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2019, respectiv 4,7496 lei.
MADR mai precizează că Executivul european a aprobat Regulamentul (UE) 2020/872 al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) nr.1305/2013, în ceea ce privește o măsură specifică de acordare a unui sprijin temporar cu caracter excepțional în cadrul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) ca răspuns la epidemia COVID-19.
În baza acestui regulament, pentru a veni în sprijinul fermierilor din România, afectați de consecințele pandemiei de COVID-19, a fost elaborată, măsura 21 – Măsura specifică de acordare a unui sprijin temporar cu caracter excepțional în cadrul FEADR ca răspuns la epidemia COVID (art. 39b), prin care se acordă sprijin fermierilor din sectorul zootehnic respectiv, bovine de carne și de lapte, în vederea reluării fluxului tehnologic normal al fermei și menținerea viabilității acestora.
Beneficiarii trebuie să îndeplinească următoarele condiții: Să fie fermieri activi conform definiției în sensul art. 9 din Reg. (UE) nr. 1307/2013, respectiv a legislației naționale și să fie înregistrat la APIA cu cerere unică de plată pentru anul 2020; Să dețină minimum 5 UVM femele adulte din specia bovine, înregistrate în RNE, cu condiția de a avea înscrise minim 5 UVM femele adulte din specia bovine pe exploatație cu cod ANSVSA ;
Sprijinul per beneficiar va fi de maxim 7000 Euro si va fi acordat pe intervale de dimensiune a exploatației.
Suma forfetară urmează să fie plătită până la 30 iunie 2021, pe baza unei cereri de sprijin aprobată de autoritatea competentă până la 31 decembrie 2020.
Totodată, MADR depune eforturi pentru identificarea altor sume din PNDR 2014-2020 în vederea includerii și altor sectoare precum legume-fructe, ovine caprine afectate de pandemie.
Acest demers este destul de dificil luând în calcul stadiul actual a implementării PNDR și sumele rămase disponibile în contextul în care s-a folosit pentru o serie de măsuri instrumental de supracontractare.
De asemenea alocarea totala a măsurii 21 nu poate depăși 2% din alocarea FEADR, respectiv 150 mil euro.
Fișa măsurii în variantă draft este postată pe site-ul MADR. Aceasta împreună cu capitolele aferente urmează a fi transmise Comisiei în vederea negocierii și agreării.