Ministerul Muncii, condus de Violeta Alexandru, a transmis că la Inspecția Muncii au fost înregistrate aproape 800.000 de contracte individuale de muncă suspendate. De asemenea, peste 155.500 de astfel de contracte au încetat. Astfel, efectele crizei declanșate de noul coronavirus în economie sunt tot mai vizibile.
Din cele 795.291 contracte individuale de muncă suspendate, 207.688 sunt în industria prelucrătoare, iar 156.361 în comerul cu ridicata și cu amănuntul, respectiv în repararea autovehiculelor și motocicletelor. De asemenea, în hoteluri și restaurante au fost suspendate 110.667 de contracte.
Din cele 155.675 contracte individuale de muncă încetate, 30.873 sunt în comerțul cu ridicata și amănutul, respectiv în repararea autovehiculelor și motocicletelor. Alte 27.174 au încetat în industria prelucrătoare și 19.254 în construcții.
Ministerul Muncii precizează și pașii pe care trebuie să îi facă persoanele afectate: „Angajatorii care au salariați prin Contracte Individuale de Muncă (CIM) și pe care i-au înregistrat în REVISAL ca intrând în șomaj tehnic, se vor adresa Agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă din județul în care angajatorul are sediul social. Celelalte persoane, care au alte forme de angajare (PFA, drepturi de autor etc.), se vor adresa Agențiilor județene pentru plăți și inspecție socială din județul în care au înregistrat activitatea (…) Mai multe informații sunt disponibile în paginile de internet ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă/Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială”.
Anterior, Violeta Alexandru a declarat că la nivelul Ministerului este luat în calcul scenariul potrivit căruia un milion de persoane vor ajunge în șomaj tehnic. Asta ar însemna un efort bugetar de 4 miliarde.
Ministrul a insistat că documentele se depun online și că niciun angajator nu va plăti de la el, cheltuielile fiind suportate de stat.
Liberalii au mai precizat că intenționează apoi ca banii respectivi să-i recupereze, măcar în parte, din fonduri europene.
Uniunea Europeană va aloca circa 37 de miliarde de euro pentru statele membre, ca acestea să poată face față efectelor epidemiei de coronavirus, atât în Sănătate, cât și în domeniul economic. România va primi peste 3 de miliarde de euro, dacă autoritățile de la București vor reuși să mobilizeze toți banii aferenți cofinanțării europene.
De altfel, Reprezentanţa Comisiei Europene în România a anunțat deja, pe 20 martie, că executivul comunitar va direcţiona către București peste un miliard de euro.
Europarlamentarul Siegfried Mureșan, membru al comisiilor pentru Bugete și pentru Afaceri Economice, a declarat că România ar putea primi între 3,1 și 3,9 miliarde de euro. Totul este ca noi să avem capacitatea de a absorbi acești bani.