Banca Mondială: Pandemia de COVID-19 a cauzat cea mai extinsă criză economică din ultimii 150 de ani

Banca Mondială: Pandemia de COVID-19 a cauzat cea mai extinsă criză economică din ultimii 150 de ani

Pandemia de COVID-19 a generat un „șoc rapid și masiv” care a provocat cea mai largă prăbușire a economiei globale din 1870 până în prezent, în ciuda sprijinului guvernamental fără precedent, a declarat luni Banca Mondială.

Economia mondială se așteaptă să se contracte cu 5,2% în acest an – cea mai gravă recesiune din ultimii 80 de ani – dar numărul mare de țări care suferă pierderi economice înseamnă că scăderea este mai mare decât orice recesiune în ultimii 150 de ani, a declarat Banca Mondială. în ultimul său raport asupra perspectivelor economice globale, scrie AFP.

„Aceasta este o perspectivă profund îngrijorătoare, cu criza care poate lăsa cicatrici de lungă durată și va pune provocări majore la nivel mondial”, a declarat vicepreședintele Grupului Băncii Mondiale pentru echitate de creștere, finanțe și instituții, Ceyla Pazarbasioglu.

Adâncimea crizei va conduce la sărăcia extremă a unui număr cuprins între 70 și 100 de milioane de persoane – mai rău decât estimarea anterioară ce viza 60 de milioane de persoane. Și în timp Banca Mondială proiectează o revenire pentru anul 2021, există riscul ca un al doilea val al pandemiei să poată submina recuperarea și să transforme criza economică într-una financiară.

Economiștii s-au străduit să măsoare impactul crizei pe care au asemănat-o cu un dezastru natural global, dar dimensiunea scăzută a impactului în atât de multe sectoare și țări a făcut greu de calculat și de făcut predicții despre orice recuperare.

În cel mai rău caz, recesiunea globală ar putea însemna o contracție de opt la sută, potrivit raportului. Dar Pazarbasioglu a avertizat: „Având în vedere această incertitudine, sunt foarte probabile reduceri ulterioare ale perspectivelor”. „Întreruperile în activitate ar slăbi capacitatea întreprinderilor de a rămâne în funcțiune și de a-și servi datoria”, a avertizat raportul.

Aceasta, la rândul său, ar putea crește ratele dobânzilor pentru debitorii cu risc mai mare. „Cu nivelurile datoriilor aflate deja la maxime istorice, acest lucru ar putea duce la pierderi în cascadă și crize financiare în multe economii”, a spus acesta.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
16:39 - Ce salariu va avea viitorul președinte al României. Pe ce loc se situează la nivel european
16:32 - Slatina: Tânăr, observator al procesului electoral, bătut de apropiaţi ai primarului Mario De Mezzo. Victima a ajuns la spital cu un ochi tumefiat (FOTO)
16:26 - Refuzul lui lui Klaus Iohannis de a vorbi cu jurnaliștii după vot, taxată de CTP: „Mocofanilor, săracilor, prăpădiților, m-am folosit de voi 10 ani ”
16:13 - Alegeri prezidențiale 2024: 34 de sancțiuni date de Poliție în ziua votului: 7 amenzi în valoare de 11.700 de lei și 27 de avertismente
16:09 - Tudor Chirilă: „Candidații la președinție în marea lor majoritate sunt o rușine. Dar trebuie să mergem la vot. Și să votăm pentru un dezastru cât mai mic”
15:58 - Scandal cu amenințări între membrii unei secții de votare din Capitală. Poliția efectuează cercetări. De la ce ar fi pornit totul
15:43 - Familia lui Gabriel Cotabiță a dat ultimele detalii cu privire la locul unde va fi depus trupul artistului: „Cei ce vor să îi aducă un ultim omagiu sunt așteptați”
15:34 - Robert Sighiartău: „Îndemnăm românii să vină la vot în număr cât mai mare! Vreau să avertizez că în aceste zile circulă tot felul de știri false propagate de tălpile roșii” (VIDEO)
15:05 - Aglomerație la secțiile de vot din București. Oamenii așteaptă zeci de minute, la coadă, pentru a-și exercita votul (VIDEO)
14:47 - Cea mai înaltă femeie din lume și cea mai scundă au stat față în față: „Avem lucruri în comun” (VIDEO)