Măsurile ANAF în sprijinul mediului de afaceri. Neînceperea executărilor silite și suspendarea controalelor fiscale, pe listă

Măsurile ANAF în sprijinul mediului de afaceri. Neînceperea executărilor silite și suspendarea controalelor fiscale, pe listă
Foto: Captură B1 TV

Agenția Națională de Administrare Fiscală anunță că a luat o serie de măsuri pentru sprijinirea mediului de afaceri, în contextul în care criza declanșată de noul coronavirus lovește și economia românească.

Una dintre aceste decizii, transmite ANAF, vizează suspendarea sau, după caz, neînceperea executării silite a creanțelor bugetare.

„În acest sens, nu se mai emit somații, popriri asupra disponibilităților bănesti și a veniturilor urmăribile și nu vor mai fi instituite sechestre asupra bunurilor. Excepție fac sumele provenite din hotărârile judecătorești pronunțate în materie penală”, se arată într-un comunicat al Agenției.

De asemenea, a fost dispusă rambursarea TVA, în cursul lunii martie, pentru toate deconturile soluționate și pentru care s-au emis decizii de rambursare la zi. Rambursarea TVA în aprilie se va face printr-un alt sistem, mai rapid.

ANAF a mai anunțat că se suspendă acțiunile de control fiscal (a inspecțiilor fiscale, a controalelor antifraudă), cu excepția verificărilor ce pot fi efectuate de la distanță, precum și a cazurilor de evaziune fiscală, acolo unde sunt indicii în acest sens. De asemenea, se suspendă acțiunile antifraudă privind Filtru II și activitățile specifice din Punctele de Trecere a Frontierei cu Ungaria și Bulgaria.

ANAF precizează că aceste măsuri se vor aplica în cele 30 de zile în care este instituită starea de urgență în România, dar și pentru următoarele 30 de zile.

De asemenea, se amână termenul de depunere a declarațiilor fiscale de la 25 martie 2020, la data de 25 aprilie 2020.

Luni, Florin Cîțu, ministrul de Finanțe, a explicat, pentru B1 TV, o parte dintre măsurile pe care le pregătește Guvernul PNL pentru a veni în sprijinul economiei, afectată și ea de criza declanșată de noul coronavirus. Cîțu a ținut să asigure companiile că-și vor primi banii promiși de la stat, pentru a putea trece cu bine pentru această perioadă. În schimb, el a cerut companiilor care activează în sectoarele neafectate de criză să nu întârzie cu plata taxelor, tocmai pentru ca statul să poată transfera banii respectivi spre firmele care suferă. Despre euro, ajuns la nivelul istoric de 4,8242 lei, ministrul susține că nu ar trebui să fim îngrijorați, căci singura noastră grijă ar trebui să fie acum să existe lichiditate în piață. (Detalii AICI)

Urmăriți B1TV.ro și pe
`