Adrian Oros: ”Peste 6 miliarde de euro din Planul Național de Reziliență și Redresare vor fi dedicați strategiei de gestionare a apei” (VIDEO)

Adrian Oros: ”Peste 6 miliarde de euro din Planul Național de Reziliență și Redresare vor fi dedicați strategiei de gestionare a apei” (VIDEO)

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat, în cadrul emisiunii ”Dosar de politician”, moderată de Silviu Mănăstire, că peste 6 miliarde de euro din Planul Național de Reziliență și Redresare vor fi dedicați strategiei de gestionare a apei.

Adrian Oros: Trebuie făcut ceva foarte repede în acest domeniu al gestionării apei

Ministrul Agriculturii a afirmat că trebuie făcut ceva ”foarte repede” în domeniul gestionării apei, astfel că, peste 6 miliarde de euro din Planul Național de Reziliență și Redresare vor fi dedicați pentru acest lucru.

”Trebuie făcut ceva foarte repede în acest domeniu al gestionării apei și există acestă oportunitate din Planul Național de Reziliență și Redresare, unde am avut înțelegerea colegilor mei din Guvern și a premierului, ca peste 6 miliarde de euro din aceste sume să fie dedicate strategiei de gestionare a apei. Tot ce înseamnă infrastructură de irigații, de drenaj de secare, de combatere eroziunii solului, de prevenirea a deșertificării și sistemul național anti-grindină și creșterea precipitațiilor, toate acestea sunt cuprinse în acest program de gestionare a apei”, a spus ministrul Agriculturii.

El a mai menționat că, banii primiți de la Uniunea Europeană, pentru creșterea rezilienței și pentru relansarea economică, trebuie consumați din 2021.

”Sunt bani europeni pentru creșterea rezilienței și pentru relansarea economică unde fiecare minister din domeniul său de activitate va aplica în această toamnă pentru a atrage acei bani europeni, iar începând de la anul, din 2021, acei bani trebuie consumați, iar lucrările executate”, a menționat oficialul.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Klaus Iohannis: Am discutat despre planul național de redresare și reziliență pentru a atrage fonduri europene necesare redresării economiei

Reamintim că președintele României, Klaus Iohannis, a susținut, marți, o declarație de presă, la finalul ședinței pe care a convocat-o la Palatul Cotroceni, la care au participat prim-ministrul Ludovic Orban și vicepremierul Raluca Turcan, dar și o serie de miniștri: Florin Cîțu (Finanțe), Virgil Popescu (Economie, Energie și Mediul de Afaceri), Lucian Bode (Transporturi, Infrastructură și Comunicații) și Adrian Oros (Agricultură și Dezvoltare Rurală).

În cadrul acesteia, președintele a spus că ”o altă preocupare pe care am insistat foarte mult este partea de agricultură și protecția mediului. Este foarte clar, fermierii români au mare nevoie să fie susținuți. Pe lângă problemele cauzate de pandemie, fermierii noștri se confruntă cu dificultăți generate încă de seceta prelungită din primăvară”.

Pentru a veni în sprijinul lor, Klaus Iohannis a menționat că se lucrează pe două direcții importante.

”Prima, Guvernul a prevăzut la rectificarea bugetară fonduri substanțiale destinate fermierilor afectați de secetă. Aici au circulat tot felul de fake news în spațiul public. A doua linie, la fel de importantă, este pregătirea unor proiecte europene care vin să prevină astfel de situații. Lucrăm foarte intens la elaborarea unor proiecte care vizeză irigații, combaterea secetelor, combaterea deșertificărilor. În general, proiecte care vin să îmbunătățească întreg cadrul, să înlesnească munca fermierilor și, în același timp, să avem grijă ca ele să aibă o componentă foarte importantă de protecție a mediului”, a declarat Iohannis.

Ministrul Agriculturii, în contextul secetei: Am discutat cu băncile un proiect normativ, un mecanism de amânare a ratelor fermierilor

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat, într-o conferință de presă susținută la începutul lunii august, că a avut mai multe discuţii cu băncile prezente în România pentru a elabora un act normativ privind amânarea plăţii ratelor la creditele făcute de fermieri, astfel încât aceştia să îşi poată continua activitatea, în contextul în care unii fermieri sunt aproape de pragul falimentului din cauza secetei.

„Am discutat cu băncile un proiect normativ, un mecanism de amânare a ratelor. Ieri a am avut a doua întâlnire, iar marea majoritate este de acord, singura problema este să primim o reglementare a BNR, sper ca în urma consultărilor să le permită băncilor să dea această facilitate. Seceta a afectat fermierii şi trebuie să îi ajutăm să îşi poată relua activitatea, să nu îi falimentăm“, a declarat el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`