Ministrul Agriculturii a declarat, vineri, că nu se pune problema unei crize alimentare în România, deși 2020 a fostsecetos până acum, ceea ce face ca producţia de grâu să fie mai mică decât în anii precedenți. Adrian Oroș a mai afirmat că țara noastră este cea mai birocratizată din Europa în ceea ce priveşte administrarea agriculturii. 14.000 de bugetari lucrează în acest domeniu, fapt ce lui i se pare „un pic mult”. Liberalul a mai susținut că ar trebui înființate Camere Agricole, așa cum există în toată Europa, deoarele ele pot rezolva mare parte din problemele sectorului.
Adrian Oros, ministrul Agriculturii, a declarat, vineri, că producţia de grâu de anul acesta este mult mai mică din cauza secetei dar, chiar și așa, nu va exista o criză alimentară.
Oros a spus că în 2020 producția de grâu e de 5,5 – 6 milioane de tone, în condițiile în care anii trecuți, când nu a fost secetă, era de circa 9 milioane.
„Consumul uman pentru România este de 2,2 milioane tone. Noi consumăm cam 170.000 de tone de grâu panificabil pe lună. Mai există un necesar de 550.000 de tone grâu pentru seminţe, care este foarte important şi pe care îl avem, încă 400.000 de tone grâu pentru furajarea animalelor şi încă 400.000 tone pentru industria alcoolului, deci iată că şi anul acesta vor fi cel puţin 2 milioane de tone de grâu disponibile pentru export, deci nu se pune problema unei crize alimentare, cel puţin din datele de până acum, raportat la ceea ce se întâmplă la nivel global”, a explicat ministrul liberal, potrivit news.ro.
El a mai precizat că Ministerul lucrează cu reprezentanții industriei de panificație la o schemă de creditare garantată, prin care „să-şi contracteze din timp din producţia internă cele 2,2 milioane tone grâu panificabil în aşa fel încât să fie siguri că rămân în ţară aceste cantităţi”.
Tot vineri, Adrian Oros a mai susținut că România este cea mai birocratizată ţară din Europa în ceea ce priveşte administrarea agriculturii. 14.000 de bugetari în acest domeniu sunt în toată țara, fapt ce lui i se pare „un pic mult”.
„Eu am spus că suntem 14.600 de bugetari, atâţia suntem care gestionăm o agricultură care este eminamente privată. Din acest punct de vedere, cred că suntem ţara cea mai birocratică, eu mă refer doar la agricultură, nu-mi dau cu părerea în alte domenii. Dar să ai 14.600 de oameni care gestionează, de la stat, o activitate eminamente privată, mie mi se pare un pic mult în anii 2020”, a mai declarat ministrul Agriculturii, potrivit News.ro.
Oros a mai spus că ar trebui înființate Camere Agricole, care există în toată Europa. Rolul acestora e de a reprezenta interesele fermierilor și de a rezolva mare parte din problemele acestui sector. El a precizat că înființarea acestor Camere e o prioritate a Guvernului Orban.